NOVI GLAS

Radnici u Hrvatskoj žele da im gazde uvedu fleksibilno radno vrijeme zbog Mundijala

 Većina zaposlenih u Hrvatskoj, 80-tak posto, smatra da bi im poslodavci u idućih mjesec dana tokom Svjetskog fudbalskog prvenstva u Katru trebali omogućiti fleksibilnije radno vrijeme, a dio njih utakmice će pratiti na radnom mjestu, rezultati su istraživanja portala Posao.hr.

“Fleksibilnije radno vrijeme u idućih mjesec dana priželjkuje čak 81,4 odsto zaposlenika. Među učesnicima istraživanja 36 ofsto njih ističe argument da je Mundijal jedinstven događaj, a 45,4 odsto smatra da se unatoč fleksibilnijem radnom vremenu zbog utakmica posao mora odraditi. Ostali pak smatraju da takvi događaji ne bi smjeli ometati posao”, kazala je Ines Bokan, voditelj portala Posao.hr o objavljenim rezultatima istraživanja, prenosi Hina.

Istraživanje je pokazalo da čak 45 odsto zaposlenika u Hrvatskoj namjerava pratiti Svjetsko prvenstvo.

Autori istraživanja očekuju da će u idućih mjesec dana porasti korištenje slobodnih dana i godišnjih odmora.

“Neki su navijači tokom proteklih prvenstava zbog praćenja utakmica uzimali čak i lažna bolovanja. Gotovo osam odsto zaposlenika uzimaće slobodne dane kako bi mogli pratiti utakmice hrvatske i drugih zanimljivih im reprezentacija, a za godišnjim će odmorom zbog Svjetskog prvenstva posegnuti 4,6 odsto ispitanika”, kazala je Bokan.

Da su poslodavci u Hrvatskoj tolerantni kada je fudbal u pitanju, potvrđuje i podatak da 30 odsto radnika smatra kako bi poslodavci imali razumijevanja za njihovo kašnjenje na posao zbog slavlja nakon utakmice prethodne večeri.

Osim toga, u svakoj se četvrtoj firmi organizovano je zajedničko gledanje utakmice za radnika nakon radnog vremena, a 20,5 odsto zaposlenih ljudi utakmice će gledati u društvu nekoliko kolega.

 

 

 

(nezavisne)

POSTANIMO PRIJATELJI