NOVI GLAS

Na današnji dan izgrađena pruga Šamac – Sarajevo : Lično je Tito pustio u pogon!

Željeznička pruga Bosanski Šamac – Sarajevo izgrađena je neposredno nakon Drugog svjetskog rata, a pustio ju je u pogon lično Josip Broz Tito svojim govorom na otvaranju Nove željezničke stanice u Sarajevu, 1948. godine.

Karakterističnost ove pruge je da je ona izgrađena dobrovoljnim omladinskim radom. Pod parolom “Mi gradimo prugu – pruga gradi nas”, stotine hiljada mladih iz cijele bivše Jugoslavije i svijeta vrlo primitivnim alatkama, najčešće lopatama i krampovima, probilo je ovu trasu kroz brdovitu Bosnu. Drugi dio slogana odnosio se na socijalističku izgradnju ličnosti, koja se uglavnom odnosila na moralno političko obrazovanje u duhu marksizma i bratstva i jedinstva

Na prvoj radnoj akciji je radilo ukupno 211.370 osoba iz Jugoslavije i inostranstva. Veći objekti na njoj su most na Savi u Bosanskom Šamcu, tunel Vranduk i osam drugih kraćih tunela, ukupne dužine 2.354 metara. Ukupna dužina pruge je 239 km.

Dobrovoljni omladinski sve više je postajao lijep oblik zajedničkog druženja mladih ljudi. Tako je druga radna akcija Šamac – Sarajevo, koja je počela u proljeće 1978. godine, organizirana u svrhu probijanja paralelnog željezničkog kolosijeka, bila lijep oblik omladinske zabave. Mladići i djevojke nekadašnje Jugoslavije su dali svoj doprinos, ali najteže poslove je obavljala profesionalna građevinska operativa. Zapovjednici ove radne akcije bili su Bogić Bogićević i Filip Vuković. Omladinske radne akcije u drugoj fazi samoupravnog socijalizma bile su lijepa mjesta druženja i nezaboravnih susreta.

Dobrovoljni rad valoriziran je udarničkim značkama. Žuljevitim rukama mladići i djevojke gradili su mostove, ceste i pruge, koje će na koncu dvadesetog vijeka biti dinamitom bačeni u zrak. Ta legendarna pruga izgradila je i luku Bosanski Šamac na rijeci Savi.

Slogani omladinske akcije pruga Šamac-Sarajevo:

-“Mi gradimo prugu – pruga gradi nas”

– “Šamac – Sarajevo, to je naša meta, izgraditi prugu još ovoga ljeta”.

– “Šamac -Sarajevo, to je naša dika, izgraditi prugu sve do Dubrovnika.”

 

 

 

NoviGlas

 

POSTANIMO PRIJATELJI