NOVI GLAS

Slatki svijet sestara Džino iz Bijeljine : “Miškinja” osvojila srca Semberaca (FOTO)

Kada spojite pravnika i geografa, pomislili biste na sve osim na – slatkiše. Dvije sestre iz Bijeljine, Milica i Milena odlučile su se za skok u nepoznato i Bijeljincima otvorile vrata sasvim novog i neobičnog slatkog svijeta. Dovoljno je reći samo jednu riječ – “Miškinja”.

Otkako su prije nešto više od sedam mjeseci predstavile javnosti svoja mala slatka remek – djela, klupko je krenulo da se odmotava. Malo ko iz Bijeljine, ali i okoline, ne zna za njihov brend simpatičnog naziva “Miškinja”, a njihove torte i drugi slatkiši postali su nezaobilazni dio velikog broja rođendana, vjenčanja i drugih proslava.

Foto : Bojan Petričević

Za NoviGlas Milena i Milica otkrile su kako je nastala “Miškinja”, ali i još po nešto.

“Miškinja” – Omaž voljenom djedu

Poslastičarsko – sestrinski duo koji stoji iza torti neobičnog ukusa i jedinstvene dekoracije ime “Miškinja” odabrao je u čast djedu koji je, kako kažu, bio “majstor za sve”.

“Sestre Džino su nekako oduvijek bile “Miškinja”, samo smo dobile lik i rep ove godine. (smijeh) “Miškinja” je nastala iz mnogo ljubavi i istovremeno je naše čedo, ali i nasljeđe, ispunjeno genetikom i simbolikom”, započinje priču za NoviGlas Milica, a onda se nadovezala Milena :

 “Samo ime je u dedinu čast i uspomenu. Taj čovjek, ta ljudina je naučio sve što je htio, morao i trebalo da nauči – sam. Dunđer majstor – kuće zidao i krovove pravio, noževe oštrio, klopke za miševe osmislio. A ženskog miša je zvao – miškinjom”.

Logo “Miškinja” koji je nacrtala Vesna Lukić

Pravo + geografija = TORTA naravno!

Pored imena i kreacija, “Miškinje” su neobične po još nečemu. Milica i Milena kuvanjem i slatkih i slanih đakonija bavile su se iz ljubavi, ali profesionalno, dolaze iz sasvim drugih sfera.

Nakon mnogo promišljanja, ali i podrške od strane porodice i najbližih prijatelja, odlučile su da poslastičarstvo postane njihova glavna preokupacija, strast i, na kraju, profesija.

“Posvetile smo svo svoje vrijeme i skoro svu ljubav “Miškinji”. Po zvanju smo pravnik i geograf, ali u praksi “kuvarice” (smijeh). Ni same nismo znale u šta se upuštamo i ovo je svakako avantura naših života i karijera, da se tako izrazimo, ali očekivanja su i više nego ispunjena. Nailazimo na lijepe reakcije i komentare i to nam govori da radimo kako treba i idemo u dobrom pravcu. Valjda (wink)”, kaže Milena.

Porodica je, dodaju, najbitniji dio svega što rade. Najveći kritičari, ali i degustatori njihovih đakonija su njihovi ukućani, ali i najbliži krug prijatelja.

“Nas dvije smo sestre, drugarice, podrška jedna drugoj i ko zna šta još, a eto, sad smo i ortaci i partneri. Kada je riječ o degustatorima/kritičarima, mama je najsurovija sa komentarima : “Lijepo vam je ovo. Ne morate se više mučiti da ga opet pravite” (smijeh). Šalu na stranu, porodica nam je zaista velika podrška u svakom smislu i bez njih se ne bismo upuštale u ovako nešto”, priča nam Milica.  

“Miškinje” sa mamom

“Dozvolite da se predstavim – Veganac, drago mi je”

Poseban dio njihovog slatkog carstva zauzima njegovo Veličanstvo –  veganac. Riječ je o sirovim tortama napravljenim isključivo od zdravih namirnica.

“Veganci su… Carevi!. Ni manje torte, ni više zdravih namirnica. U suštini, to su sirove torte. Nemaju vještačke zaslađivače, nemaju ništa životinjskog porijekla (ni jaja, ni mlijeko), nemaju brašno (samim tim su i bezglutenske). Ma, nemaju ništa što redovne torte imaju. A opet, zaista su iznenađujuće lijepe i u fazonu – nije ni onaj Đoković lud (smijeh). Veganci su nastali iz ljubavi, ali i radoznalosti, kada smo išli na rođendan i “babine” voljenoj osobi koja je vegan. Nakon toga, recepti su se nizali, volimo da se igramo i isprobavamo, a ukusi koji prođu naš gorepomenuti “kućni savjet” izlaze u javnost”, kaže ovaj veseli dvojac. 

Pored osmišljavanja recepata i kombinacije sastojaka, posebna pažnja posvećena je i dekoraciji, koja je najčešće od svježeg cvijeća.

“Nas dvije se nadopunjujemo. Zajedno mućkamo šta ćemo isprobati, šta nam je na listi čekanja. Ujedno zajedno planiramo i finalni izgled, ali i popravljamo jedna za drugom. Sve to može, i katkad mora, i posebno, ali su najbolji rezultati kad smo zajedno uključene u sve”, kaže Milica za NoviGlas.

Slano?

Iako privatno podjednako uživaju u pripremi i slatkiša i slaniša, zbog posla slatko je za sada u prvom planu.

Foto : Bojan Petričević

“Što se krčkanja slanog tiče za sada je to mnogo manje nego što bismo željele. Peciva, pogače, mezetluci, da… ali ne još čorbice, kariji, sendviči, tortilje… Potajno priželjkujemo vrijeme i mogućnosti da stignemo i tim da se bavimo, jer volju i recepte već imamo”, objašnjava Milena.

Govoreći o planovima za budućnost, “Miškinje” otkrivaju da je u toku sređivanje lokala u koji će se “Miškinjine” poslastice useliti i da je na tome fokus u slobodno vrijeme.

 

 

 

NoviGlas

POSTANIMO PRIJATELJI