NOVI GLAS

Pokrenuta disciplinska istraga protiv tužioca Diane Kajmaković

Kancelarija disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTV) pokrenula je disciplinsku istragu protiv tužioca Tužilaštva BiH Diane Kajmaković.

Ova informacija potvrđena je za portal Kliks, a ovakva odluka je donesena nakon što je Tužilaštvo BiH glavnom disciplinskom tužiocu Aleni Kurspahić dostavilo dokumentaciju koja se odnosi na Kajmaković. SAD su 26. septembra objavile da su sankcionisale Kajmaković, tereteći je za teška krivična djela.

-Uprkos obavezi da ne čini malverzacije, Kajmaković je jasan primjer korumpiranog državnog tužioca, povezanog s kriminalnim organizacijama. Kao dio širih aktivnosti za suzbijanje organizovanog kriminala i trgovine narkoticima, istražioci su analizirali privatnu komunikaciju posredstvom kriptovanih aplikacija. Kriminalci, koji su koristili ovaj kanal komunikacije, spominjali su Kajmaković koja je radila na nekim od istraga vezanih za ove aktivnosti. Kao podršku trgovcima narkotika i drugim kriminalcima, Kajmaković je pomagala u prikrivanju dokaza, sprečavanju krivičnog gonjenja te je na druge načine pomagala nezakonite aktivnosti u zamjenu za ličnu korist. Pokušala je blokirati istragu protiv pojedinaca iz kriminalnog miljea, sa kojima je očigledno sarađivala – saopštili su iz američkog Ministarstva finansija (OFAC) koje ju je sankcionisalo.

V.d. glavnog državnog tužioca Milanko Kajganić je nakon toga poručio da će se tražiti svi dokazi o navodima koje su objavile SAD, a u VSTS-u istakli da trenutno ne postoji zakonski osnov da Kajmaković bude udaljena s pozicije tužioca.

Kajmaković je nedavno bila i jedna od kandidata za glavnog tužioca Tužilaštva BiH, ali je VSTS donio odluku da je isključi iz procesa odabira.

 

 

(glassrpske)

POSTANIMO PRIJATELJI