NOVI GLAS

Petrović i Đurđević otkrili obnovljeni spomenik posvećen stradalim profesorima i đacima bijelijnske Gimnazije

U dvorištu Osnovne škole „Sveti Sava“ u Bijeljini danas je, povodom obilježavanja Dana grada, otkriven obnovljeni spomenik posvećen đacima i profesorima bijeljinske Gimnazije koji su stradali tokom Narodno-oslobodilačkog rata.

Nakon toga je, u Centru za kulturu „Semberija“, održana svečana akademija i prijem za delegacije SUBNOR-a i udruženja boraca i poštovalaca iz Republike Srpske, drugih dijelova BiH, Srbije i Hrvatske, a zatim je položeno cvijeće i na spomenike narodnim herojima u Gradskom parku.

Polaganju vijenaca i otkrivanju spomenika je, između ostalih, prisustvovao i grdaonačelnik LJubiša Petrović.

– Na današnjem prijemu, zajedno sasvim delegacijama SUBNOR-a, koje dolaze iz drugih lokalnih zajednica Republike Srpske, BiH, Srbije, Hrvatske, imamo čast da podijelimo misli i slobodarske ideje, te istaknemo da svi budući naraštaji treba da imaju na umu da je očuvanje mira i slobode glavni zadatak svima nama. Samo na taj način, u mirnodopskim uslovima, možemo napredovati i razvijati se na svim poljima – kazao je Petrović.

Predsjednik Skupštine Grada, Aleksandar Đurđević, čestitao je svim sugrađanima Dan grada Bijeljina i rekao da ne smije biti zaboravljena nijedna žrtva pala za slobodu i opšte dobro, te da sve ono što se desilo u prošlosti treba svima da bude nauk i lekcija, kako se to više ne bi ponovilo.

Mihajlo Vidić, predsjednik Gradske skupštine SUBNOR-a, potomaka i poštovalaca Bijeljina, rekao je da je današnji datum jedan od najvažnijih u istoriji našeg grada.

– Oko dvije hiljade ljudi sa područja Semberije je dalo živote za slobodu. Oni zaslužuju da se čuva sjećanje na njih, a današnji skup, na kojem smo ugostili delegacije iz svih krajva zemlje i okruženja, predstavlja najbolji odraz naše aktivnosti u cilju čuvanja od zaborava svega onoga što su preci učinili za nas – napomenuo je Vidić.

 

NoviGlas

POSTANIMO PRIJATELJI