NOVI GLAS

Dodik : “Zaštitićemo suverenost elektroenergetskog sistema”

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas u Trebinju da Republika Srpska ne smije oklijevati da zaštiti suverenost svog elektroenergetskog sistema, dodajući da je to resurs Republike kojim ona želi suvereno upravljati.

Obraćajući se na akademiji povodom 30 godina postojanja “Elektroprivrede Srpske”, Dodik je rekao da je danas, u vremenu opšte važnosti električne energije, potrebno preispitati dosadašnja iskustva organizacije elektroenergetskog sistema u cilju njegove efikasnosti.

– Mislim prije svega na regulatore i na to da će sve države, a već su počele, da uzmu taj resurs u svoje ruke i da upravljaju tim resursom kao suverene zemlje i suverenim resursom – istakao je Dodik.

On je rekao da 30 godina postojanja i rada “Elektroprivrede” svjedoči o nastajanju, viziji i razvoju Republike Srpske.

Dodik je izrazio zadovoljstvo što je kao poslanik bio u prilici da donosi zakone i rješenja kao što je onaj o formiranju “Elektroprivrede”.

– Izazovi koje smo imali bili su vezani za nekoliko ključnih događaja. Јedan je, naravno, formiranje. Bilo je veoma teško obezbijediti funkcionisanje sistema u uslovima kada ste električnu energiju morali da dajete gotovo besplatno ili besplatno – rekao je Dodik.

On je dodao da je drugi ključni izazov bio očuvati “Elektroprivredu Srpske” u procesu privatizacije.

Dodik je istakao da je tada od Srpske zahtijevano da privatizuje svoje energetske potencijale.

– Tada smo to odbili i pokazalo se da smo bili u pravu – rekao je Dodik.

Dodik je naglasio da je “Elektroprivreda Srpske” danas jedan od najvažnijih komponenti i podsticaja ekonomskog razvoja Srpske.

– Drago mi je što razvijamo projekat u kome ćemo moći da privrednicima, industrijalcima iz zemlje i svijeta, ponudimo garantovane cijene – zavisno od broja zaposlenih od 80 do 100 evra na pet godina za megavat sat. Mislimo da će to bitno podstaći naš rast i zapošljavanje ovdje – istakao je Dodik.

On je dodao da “Elektroprivredi Srpske” predstoje investicije i rast koji je potreban da bi se očuvala Republika Srpska na mapama energetskog i svakog drugog potencijama.

Dodik je rekao da se boji da će “moćni i veliki” pokušati da nametnu organizacije koje će minimizirati Srpsku u pogledu energetske proizvodnje.

– Moraćemo da se okupimo i da to naprosto pokušamo očuvati za nas i našu budućnost – rekao je Dodik.

Čestitajući jubilej “Elektroprivredi Srpske”, Dodik je rekao da je ona danas dobro organizovana, sposobna, stabilna i sa dobrim finansijskim rezultatima.

 

(rtrs)

Bijeljina

POSTANIMO PRIJATELJI

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .