NOVI GLAS

Kinezi uručili dokument ministru Ćoriću: “Pokazatelj iskrene i uspješne saradnje Srpske i Kine”

Šef Kancelarije CRDC (China Railway Design Corporation) u Srbiji Geng Sin uručio je danas ministru saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljku Ćoriću i v.d. direktora „Željeznica Republike Srpske“ Željku Radiću dokument “Analiza stanja željezničkog sistema u Republici Srpskoj sa prijedlozima za njegovo unapređenje”, koji je urađen od strane stručnog tima kompanije „CRDC“ uz podršku „Željeznica Republike Srpske“, u skladu sa “Memorandumom o razumijevanju o međusobnoj saradnji na razvoju saobraćajnog sektora u Republici Srpskoj” potpisanog između kompanije China Railway Design Corporation (CRDC) i Ministarstva saobraćaja i veza Republike Srpske.

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Ćorić zahvalio je delegaciji kineske kompanije „CRDC“ na uručenom dokumentu, istakavši da je to dobra polazna osnova za unapređenje željezničkog saobraćaja u Republici Srpskoj.

Ministar Ćorić rekao je da današnja ceremonija nije samo pokazatelj iskrene saradnje kompanije „CRDC“ sa Ministarstvom saobraćaja i veza i „Željeznicama Republike Srpske“, već da predstavlja i konkretan korak ka realizaciji planova za unapređenje i poboljšanje željezničke infrastrukture u Republici Srpskoj.

Šef Kancelarije CRDC u Srbiji Geng Sin izrazio je zadovoljstvo povodom uspješne saradnje sa Ministarstvom saobraćaja i veza Republike Srpske, navodeći da će kompanija „CRDC“ i ubuduće nastaviti da ispunjava svoje obaveze u okviru potpisanog Memoranduma.

„Koristim ovu priliku da u ime kompanije „China Railway Design Corporation“ iskažem iskrenu zahvalnost Vladi Republike Srpske i Ministarstvu saobraćaja i veza, kao i Željeznicama Republike Srpske na izuzetnom doprinosu u izradi ovog dokumenta“, poručio je Geng.

Predmet urađene analize je željeznički sistem Republike Srpske sa naglašenim aspektom na njegovo unapređenje koje se ogleda u povećanju brzina kretanja vozova, povećanju dužine vozova, povećanju propusne moći pruga, povećanju bezbjednosti na prugama, smanjenju vremena putovanja vozova i potrošnje energije, smanjenju nepovoljnih uticaja na životnu sredinu i povećanju ekonomske aktivnosti u zoni pruga.

Sa fokusom na cjelokupnu železničku mrežu Republike Srpske na osnovu ponude i potražnje, prirodnih i stvorenih ograničenja, uz poštovanje potpisanih međunarodnih sporazuma, domaće i regulative EU, definisani su projekti modernizacije željezničke infrastrukture i modernizacije mobilnih sredstava i kapaciteta za održavanje.

 

 

 

NoviGlas

POSTANIMO PRIJATELJI