NOVI GLAS

Budimir Ignjatov (JU Vode Srpske): Izgradnja malih hidroelektrana na kanalskom sistemu u Semberiji

Budimir Ignjatov, pomoćnik direktora Javne ustanove “Vode Srpske”, najavio je izgradnju malih hidroelektrana na kanalskom sistemu u Semberiji. Ignjatov ističe da je predviđena izgradnja četiri energetska objekta uvezana u sistem malih hidroelektrana.

– Javna ustanova “Vode Srpske” preuzela je postojeći ugovor o koncesiji kojim je predviđena izgradnja četiri male hidroelektrane na kanalskom sistemu u Semberiji: MHE “ATC”, MHE “Vodozahvat”, MHE “Gradac” i MHE “Burum”. Plan Javne ustanove “Vode Srpske” je da izgradnjom i puštanjem u rad ovog sistema malih hidroelektrana ostvari kompenzaciju sa Elektroprivredom Republike Srpske za električnu energiju koja se utroši prevashodno za rad crpnih stanica uz Savski nasip. Planirani povrat ove investicije je osam do deset godina a nakon tog perioda Ustanova bi prihodovala značajna sredstva u budžet, koja bi bila iskorišćena za tekuće i investiciono ulaganje u vodoprivredne objekte širom Republike Srpske, kaže Budimir Ignjatov.

Ignjatov dodaje da kanalski sistem u Semberiji ima višestruki razvojni potencijal.

– Nakon više decenija, Javna ustanova “Vode Srpske” i resorno Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede pokrenuli su na području Grada Bijeljina više projekata na rekonstrukciji kanalske mreže s ciljem da se sistem kanala u Semberiji dovede u potpuno funkcionalno stanje. Prioritetna namjena kanala je zaštita Semberije od velikih voda, druga namjena je dovod vode iz rijeke Drine za sisteme navodnjavanja a treća namjena je iskorišćenje energetskog potencijala vode za proizvodnju električne energije. Javna ustanova “Vode Srpske” izvršila je analizu koja je potvrdila velike mogućnosti iskorišćenja protoka vode u kanalskom sistemu u Semberiji za rad sistema malih hidroelektrana. Male hidroelektrane imaju niz pogodnosti, posebno jer se dobro integrišu u lokalne eko-sisteme, bez negativnih uticaja na okolinu, navodi Ignjatov.

 

 

 

NoviGlas

Bijeljina

POSTANIMO PRIJATELJI

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .