NOVI GLAS

Obilježeno 140 godina od izgradnje najvećeg hrama u našoj eparhiji

NJegovo Preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski g.Fotije služio je praznično večernje bogosluženje povodom 140 godina od izgradnje Hrama Rođenja Presvete Bogorodice u Obudovcu, najvećeg hrama u Eparhiji zvorničko-tuzlanskoj.

“Možete misliti kako je bilo teško podići hram prije 140 godina, kada nije bilo kranova ni dizalica, ali je ljubav naroda pobjeđivala. Ugradili su sebe da se mi imamo gdje okupljati. Tu je mnogo truda, rada, znoja sveštenika uloženo zajedno sa narodom koji su ga gradili. Ovaj sveti hram je preživeo mnoge ratove, stamen, postojan. To je simbol postojanosti našega učenja samoga Hrista Gospoda, njegovih apostola i njegovog svetog Jevanđelja”, istakao je vladika Fotije.

”U ovom hramu se propoveda Krst i Vaskrsenje već 140 godina”, rekao je Episkop Fotije u svojoj besjedi povodom velikog jubileja hrama u Obudovcu.

Obudovački sveštenik Dragan Todorović rekao je da Hram Rođenja Presvete Bogorodice opstaje i ulazi u treći vijek.

“Crkva je u osnovi trobrodna bazilika, sa pripratom, naosom i trodijelnim oltarskim prostorom, koga sačinjavaju tri apside na istočnoj strani objekta.

Prema njegovim riječima, ikonostas je rađen u periodu od 1937. do 1940. godine, a predstavljene 22 ikone su rad akademskog slikara Romana Petrovića. Sveštenik je naveo da se u crkvi čuva i 26 ikona nepoznatog autora, nastalih prije 29. oktobra 1858. godine.

Načelnik opštine Đorđe Milićević, koji je generalni pokrovitelj obilježavanja jubileja rekao je da ovdje vidi duhovno jedinstvo srpskog naroda.

“Veliki jubilej ne samo za opštinu Šamac, nego i cijelu Posavinu. Nadam se da će srpski narod ovdje slaviti još mnogo jubileja jedinstven i svoj na svome”, rekao je Milićević.

U Obudovcu je održana i svečana akademija povodom ovog jubileja, na kojoj je Milica Došković govorila o istorijatu hrama, a učestovala je i grupa “Iva”.

 

 

(Eparhijazt)

Bijeljina

POSTANIMO PRIJATELJI

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .