NOVI GLAS

Bijeljina – Jezivi prizori u centru grada : Fekalije, smeće, zarasli objekti (FOTO)

Nakon što je prije dva dana u zapuštenom dvorištu u strogom centru Bijeljine pronađeno tijelo nepoznatog muškarca koje je tu bilo mjesecima, u javnosti je pokrenuto pitanje zapuštenih objekata i odgovornosti vlasnika.

Na svom Fejsbuk profilu ekološki aktivista Helena Stojić podijelila je fotografije koje je zabilježila na nekoliko lokacija u gradu. Na fotografijama se mogu vidjeti fekalije na napuštenim ulazima zgrada, objekti koji propadaju obrasli u travu i šiblje, “mini smetljišta” gdje ljudi u prolazu bacaju sve i svašta.

“Nije mi jasno da neko ima kuću, dvorište u gradu i da ne haje za urednost, bolje reći zapuštenost tog prostora. Kada dođe vrijeme, što je nerijetko i nakon više od decenije, pojavi se neki vlasnik ili nasljednik i unovči nekretninu, te dobije, npr. stan, a do tada iz tih neobezbijeđenih straćara izlaze zmije, pacovi, nerijetko djeca koja se tu zavlače, beskućnici, alkoholi ari, a neki ga koriste kao toalet….. svakakvi (ne)ljudi…. “, napisala je Stojićeva.

Kontaktirali smo i Komunalnu policiju grada Bijeljina, odakle nam je rečeno da su na području grada registrovana 42 dvorišta bez vlasnika, odnosno posjedi za koje nije moguće doći do vlasnika.
Kako za NoviGlas objašnjava Milenko Vidaković, stru;ni savjetnik u Komunalnoj policiji, ove godine prvi put su izdvojena budžetska sredstva i za te namjene i pronađen je modalitet da se te površine urede bez čekanja na vlasnika.
“Komunalna policija nakon urađenih kontrola registrovala je ukupno 142 zapuštena dvorišta na području grada. Za stotinu dvorišta su pronađeni vlasnici i pokrenut je upravni postupak, te su ta dvorišta očišćena. Za preostala 42 dvorišta, gdje nismo mogli doći do vlasnika, ove godine smo prvi put angažovali pravnog zastupnika i obezbijedili budžetska sredstva da se i ta dvorišta očiste”, objasnio je za NoviGlas Vidaković.
Prema Odluci o komunalnom redu na području grada Bijeljina vlasnici, korisnici zelenih površina gdje je izgrađeno građevinsko zemljište kao i druge površine vidljive s ulične strane moraju ih održavati. Kazne za neizvršavanje te obaveze su od 300 do 500 KM za fizička, odnosno od 3000 do 5000 KM za pravna lica.
NoviGlas
Bijeljina

POSTANIMO PRIJATELJI

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .