NOVI GLAS

NoviGlas diskoteka – Top 5 najpoznatijih pjesama za izborne kampanje (VIDEO)

Slogan, bilbordi, plakati, tribine, predizborni spotovi … Sve je to nezaobilazni dio izborne kampanje. Ipak, politički marketing u proteklih desetak, petnaest godina izrodio je jedan zaseban žanr – izbornu muziku. U susret još jednoj izbornoj kampanji, NoviGlas vam donosi kratak presjek nekih od najpopularnijih izbornih “melodija”.

U želji da budu što upečatljiviji i privuku što više potencijalnih glasača, stranke su, u vrijeme kampanje, pored svega što čini i prati predizborni period, pažnju posvećivale i lakim notama : pjesmama koje ulaze u biračko uvo kroz “old school” marketing princip –  vozila sa razglasom koje šparta gradom, ali i selima.

U pojedinim slučajevima, pjesme su nastajale kao poklon i izraz duboke naklonosti simpatizera. Bijeljina se može pohvaliti nekim od najpopularnijih izbornih melodija koje na platformi YouTube broje desetine hiljada pregleda.

Zaronimo!

  1. “Grad će vodit’ Maksimović Zlatko”

Kampanju za gradonačelnika Bijeljine 2016. godine obilježila je žustra politička borba Miće Mićića i Zlatka Maksimovića. Maksimovićeva kampanja pod sloganom “Bijeljina pobjeđuje” izrodila je pjesmu koja i mjesecima poslije izbora nije izlazila iz ušiju Semberaca.

Na platformi YouTube pjesma broji 20 000 pregleda.

2. “Dok je Mićo u Bijeljini tata”

Drugo mjesto pripada izbornom evergrinu sa stihovima “Dok je Mićo u Bijeljini tata, neće kasnit’ penzija ni plata”. Za razliku od prvoplasiranog, ova pjesma nije nastala tokom, nego nakon izborne kampanje za izbore 2012. godine, u znak proslave Mićićeve pobjede na izborima za prvog gradonačelnika Bijeljine. Iako zbog stiha “ista značka na čelo se kači, opet Mićo od Dodika jači” pjesma, što bi rekli Englezi, “didn’t age well”, i godinama nakon što je snimljena, jednako je slušana, što se može vidjeti i po relativno “friškim” komentarima na YouTube-u.

3. SNSD – “Za ljepšu Srpsku”

Iako smo prednost dali semberskim kompozicijama, kampanja tadašnje koalicije SNSD/DNS/SPRS i prateća pjesma “Za ljepšu Srpsku” jedna je od najpopularnijih izbornih pjesama do danas. Ova pjesma skoro da je postala SNSD-ova nezvanična himna koja je nezaobilazna na “plejlistama” tribina i stranačkih okupljanja.

4. “Srpska demokratska stranka”

SDS-ovci su, ako ne po rezultatu, onda po pjesmama, bili pravi izborni hitmejkeri. Pjesmu “Srpska demokratska stranka” i dan danas možete čuti na auto – razglasima tokom kampanja. “Kao sestra, kao majka, Srpska demokratska stranka” ori se semberskim selima prije svake SDS-ove tribine i u Semberiji, a vjerovatno i šire.

5. “Riječ je riječ – dokazano”

Koracima koalicionih partnera, ali i političkih oponenata, krenuo je i Demokratski narodni savez osmislivši svoju, kako su je nazvali, “himnu”. De- en- es smještamo na peto mjesto zbog popularnosti, ali i, za naš istančan sluh, nespretne kombinacije stiha i rime.

 

 

 

 

NoviGlas

Bijeljina

POSTANIMO PRIJATELJI

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .