NOVI GLAS

Ovo je Rus kog Bajden hoće da mijenja za dvoje zarobljenih Amerikanaca – Viktora zovu “Trgovac smrću”, a služi kaznu od 25 godina

Budućnost dvojice američkih državljana zatočenih u Rusiji mogla bi da zavisi od puštanja osuđenog ruskog trgovca oružjem, kojeg su tužioci prozvali “Trgovac smrću” i čija je životna priča inspirisala holivudski film.

Viktor But, bivši sovjetski vojni oficir, trenutno služi 25-godišnju zatvorsku kaznu u Sjedinjenim Državama pod optužbama za zavjeru za ubijanje Amerikanaca, nabavku i izvoz protivvazdušnih projektila i pružanje materijalne podrške terorističkoj organizaciji. But je tvrdio da je nevin.

Kremlj je dugo pozivao na Butovo oslobađanje, kritikujući njegovu presudu iz 2012. kao “neosnovanu i pristrasnu”.

CNN je u srijedu izvijestio da je administracija američkog predsjednika Džoa Bajdena ponudila Buta u zamijenu za američku košarkašku zvijezdu Britni Griner i bivšeg američkog marinca Pola Vilana, prema ljudima upućenim u to pitanje.

Istog dana Griner je svjedočila na ruskom sudu nakon što je moskovskom aerodromu uhapšena zbog navodnog posjedovanja droge. Vilan je uhapšen po navodnim optužbama za špijunažu 2018. i osuđen na 16 godina zatvora u suđenju koje su američki zvaničnici nazvali nepravednim.

Njihove porodice su pozvale Bijelu kuću da nađe načine za njihovo oslobađanje, uključujući i razmjenu zatvorenika ako bude potrebno. Sada je u centru te ponude But, čovjek koji je godinama izbjegavao međunarodne potjernice i zamrzavanje imovine.

“Neprijatelj broj 1”

Ruski biznismen, koji govori šest jezika, uhapšen je u operaciji 2008. koju su vodili američki agenti za borbu protiv droge na Tajlandu, predstavljajući se kao Revolucionarne oružane snage Kolumbije, poznate pod akronimom FARK. Na kraju je izručen SAD 2010. godine nakon dugotrajnog sudskog postupka.

– Viktor But je već dugi niz godina međunarodni neprijatelj broj 1 u svijetu trgovine oružjem, naoružavao je neke od najnasilnijih sukoba širom svijeta. Konačno je priveden pravdi na američkom sudu jer je pristao da obezbjedi zapanjujući broj vojnog oružja jednoj priznatoj terorističkoj organizaciji posvećenoj ubijanju Amerikanaca – rekao je Prit Bharara, američki tužilac na Menhetnu kada je But osuđen u Njujorku 2012. godine.

But se rasplakao u trenutku izricanja presude u sudu u Bangkoku. Sa lancima na nogama, sav potresen, grlio je i ljubio suprugu i ćerku.

Na suđenju se rasvijetlila Butova uloga u snabdevanju oružjem FARK-a, gerilske grupe koja je vodila pobunu u Kolumbiji do 2016. SAD su saopštile da je oružje bilo namijenjeno ubijanju američkih građana.

Ali Butova istorija u trgovini oružjem se proteže mnogo dalje. Optužen je za sastavljanje flote teretnih aviona za transport vojnog oružja u konfliktne zone širom svijeta od 1990-ih, čime su podstaknuti krvavi sukobi od Liberije do Sijera Leonea i Avganistana. Optužbe o trgovini ljudima u Liberiji navele su američke vlasti da zamrznu njegovu američku imovinu 2004. i blokiraju sve transakcije u SAD.

But je u više navrata tvrdio da je vodio legitimne poslove i da je bio kao puki dobavljač logistike. Vjeruje se da je u 50-im godinama, ali njegove godine su sporne zbog različitih pasoša i dokumenata.

– Njegovi rani dani su misterija – rekao je za CNN 2010. Daglas Farah, viši saradnik u Međunarodnom centru za procjenu i strategiju koji je koautor knjige o Butu.

Sovjetski oficir “urabio priliku”

Farah je 2007. godine rekao da je, prema njegovim višestrukim pasošima, But rođen 1967. godine u Dušanbeu, Tadžikistan, kao sin knjigovođe i automehaničara. On je rekao da je But diplomirao na Vojnom institutu za strane jezike, poznatoj školi ruske vojne obavještajne službe.

– Bio je sovjetski oficir, najvjerovatnije poručnik, koji je jednostavno vidio mogućnosti koje su pružila tri faktora koja su nastala raspadom SSSR-a: napušteni avioni na pistama od Moskve do Kijeva koji više nisu u stanju da lete zbog nedostatka novca za gorivo ili održavanje, ogromne zalihe viška oružja koje su čuvali stražari koji iznenada primaju malu ili nikakvu platu i rastuća potražnja za tim oružjem od tradicionalnih sovjetskih klijenata i novonastalih naoružanih grupa od Afrike do Filipina – rekao je Farah za magazin.

But je rekao da je radio kao vojni oficir u Mozambiku. Drugi su rekli da je to zapravo bila Angola, gdje je Rusija u to vrijeme imala veliko vojno prisustvo. Prvi put se pročulo za njega kada su Ujedinjene nacije počele da ga istražuju početkom i sredinom 1990-ih i kada su Sjedinjene Države počele da se mešaju u istragom.

 

 

(blic.rs)

POSTANIMO PRIJATELJI