NOVI GLAS

Bijeljina – Đukin : “Vakcinacija skoro stala, sedmično imamo po jednog pacijenta”

Na prste jedne ruke mogu se izbrojati stanovnici Srpske koji sedmično zakucaju na vrata nekog doma zdravlja da bi primili vakcinu protiv virusa korona, a zbog isteka roka do sada je propalo 770.292 doza.

Prema podacima Instituta za javno zdravstvo RS, u posljednje vrijeme Srpska je vakcine protiv virusa korona uglavnom nabavljala kroz donacije, pri čemu su, kako pojašnjavaju, prihvatane samo one doze koje imaju odgovarajući rok trajanja, a posljednja takva isporuka od 15.530 doza bila je pred kraj maja ove godine.

Iako vakcina ima dovoljno, u Institutu kažu da procenat vakcinacije nije na zadovoljavajućem nivou.

“Nakon velike početne zainteresovanosti, te trenutne povoljne epidemiološke situacije, broj građana zainteresovanih za vakcinaciju se smanjio. Jedini ugovor za nabavku vakcina protiv “kovida” koji nije u potpunosti realizovan je sa “Kovaks” mehanizmom. U ovom trenutku razmatraju se mogućnosti ili za nastavak realizacije ili potpuno raskidanje ugovora”, naveli su za “Glas” u Institutu.

Da je zainteresovanost za imunizaciju na neznatnom nivou potvrđuju u domovima zdravlja širom Republike.

Direktorica Doma zdravlja u Bijeljini Danijela Đukin rekla je za “Glas” da je do sada vakcinisano 25.018 osoba.

“Imamo jednog pacijenta sedmično i uglavnom je riječ o onima koji putuju negdje u inostranstvo i zbog ulaska u zemlju im je potrebna potvrda o vakcinaciji, inače ne bi imali ni tog jednog”, rekla je Đukinova.

Da je imunizacija gotovo stala potvrđuje i direktor kotorvaroškog Doma zdravlja “Sveti Pantelejmon” Vladimir Bibić ističući da tek rijetki traže vakcinu protiv “kovida”.

Ništa bolje nije ni u Prijedoru, direktorica tamošnjeg Doma zdravlja Dijana Đerić rekla je da sedmično imaju do pet zainteresovanih građana.

“Uglavnom je riječ o stanovnicima starijeg životnog doba koji dolaze da prime buster dozu ili poneko od mladih, ukoliko im je to potrebno zbog putovanja”, kazala je Đerićeva.

Zaraženi

Prema jučerašnjem izvještaju Instituta za javno zdravstvo RS za 24 časa virus korona potvrđen je kod 16 osoba od ukupno 84 testiranih, a od posljedica zaraze preminulo je dvoje oboljelih.

Prema mjestu prebivališta 11 novozaraženih je iz Banjaluke, tri iz Bijeljine i dva lica su iz Prnjavora.

“Ukupan broj hospitalizovanih u Srpskoj je 25 i to devet u Univerzitetskom kliničkom centru RS, a u ostalim bolnicama 16. Na respiratoru u UKC-u je jedan pacijent”, stoji u izvještaju Instituta.

 

(Glas Srpske)

POSTANIMO PRIJATELJI