NOVI GLAS

Ratari odlučniji nego ikad da pšenicu ne daju za male pare – “Ko god može, neka je skladišti”

Svi poljoprivrednici u Republici Srpskoj, koji za to imaju uslove, pšenicu koju požanju treba da uskladište i da čekaju višu cijenu ove žitarice, umjesto da je prodaju u bescijenje

Ovo poručuju iz Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske, nakon što su na današnjem sastanku mlinari ratarima ponudili otkup pšenice za 55 feninga po kilogramu.

– Ovo što mlinari rade čisti je bezobrazluk i otimačina. Lani su otkupili pšenicu po 38 feninga, a mekinje od te pšenice sada plaćamo 55-60 feninga. Ako se hljeb pravi od prošlogodišnje pšenice, a pravi se, nije smio da poskupi. Pitamo se zašto mlinari poskupljuju brašno kad poskupi gorivo, iako ono tek 10 odsto učestvuje u njihovoj proizvodnji. A našoj učestvuje preko 30 odsto. Pored svega, mi ne možemo da dobijemo realnu cijenu, a oni poskupljuju kako god i koliko hoće – naglašava za Srpskainfo predsjednik ovog saveza Stojan Marinković.

U ekonomiji nema ljubavi

Prema njegovim riječima, ponuda koju su mlinari dali poljoprivrednim proizvođačima je ispod svakog nivoa.

– Svjesni smo činjenice da u ekonomiji nema ljubavi, ali zašto sav teret prehrambene sigurnosti naroda pada na primarnog proizvođača!? Zašto ti lihvari ne preuzmu na sebe dio cijene koja je visoka i za proizvođača i krajnjeg potrošača. Podsjetio bih da je, zbog par monopolista, kukuruz  izvožen iz BiH u periodu najveće potrebe za ovom žitaricom u stočarskoj proizvodnji. I to niko nije spriječio – kaže Marinković.

U ime poljoprivrednika apeluje na državu da ni u kom slučaju ne usvoji mjeru zabrane izvoza pšenice.

– Ratari traže da se oslobodi izvoz, a mi ćemo sebi naći kupca. O  prehrambenoj sigurnosti naroda neka brinu mlinari i pekari, a nas nek puste da svoju pšenicu prodamo kako možemo. Mlinari žele da budpošto otkupe našu pšenicu, a da mekinje prodaju po triput većoj cijeni nego što su platili ovu žitaricu. Svako ko ima mogućnost, neka skladišti rod, čime ćemo postići koliko-toliko višu cijenu – poručuje Marinković.

I u Udruženju poljoprivrednih proizvođača sela Semberije potvrđuju da je ratarima prisjeo današnji sastanku mlinara i proizvođača pšenice, koji je održan s ciljem formiranja i objavljivanja otkupne cijene ove žitarice.

– Još ne možemo da dođemo sebi od ponude koju su im uputili otkupljivači. A ponuđenih 55 feninga po kilogramu pšenice je ispod svakog nivoa. Ovo je drugi sastanak koji smo održali u Bijeljini i koji je, praktično, završio čim je počeo. Naime, otkupljivači su i ovaj put pokazali da su samo voljni da kupe pšenicu, a cijenu bi i dalje da sakriju. Na prošlom sastanku jedan od mlinara rekao da je po berzi koju oni prate, trenutna cijena oko 60 feninga. Na ovom sastanku su se korigovali, pa nude 55 feninga, što je van svake moguće pameti – kaže za Srpskainfo predsjednik ovog udruženja Boško Radić.

Traže razgovor s premijerom

Prema njegovim riječima, revoltirani ratari su napustili sastanak, uz poruku da na ovu cijenu ni u ludilu neće pristati.

– Ne pada nam na pamet da pšenicu dajemo za te pare. Sastanak krenuo oko osam, do devet je već bio završen, a pale su i neke teške riječi na obe strane. Mi smo ranije tražili oko 80 feninga po kilogramu, ali  mislim da bi bila korektna cijena po kojoj se prodaje pšenica u Srbiji, plus troškovi transporta – objašnjava Radić.

Dodaje da poljoprivrednici traže da u narednih sedam dana u Bijeljinu dođu premijer Radovan Višković, ministar poljoprivrede RS Boris Pašalić i ministar spoljne trgovine BiH Staša Košarac.

– Tražimo da pomognu da se napravi jedna normalna kalkulacija i da objasne mlinarima da je pšenica koja je proizvedena u Srpskoj strateški važna za građane Srpske, te da je ona predviđena za domaću proizvodnju brašna, a ne za izvoz. Imamo puno povjerenje u Vladu RS i ostale nadležne institucije, da ćemo naći neki kompromis. Podsjetio bih da smo, kad je riječ o kapitalnim ulaganjima, potpuno izjednačeni sa mlinarima koji bi i zbog toga morali da budu realniji, a da nama omoguće da preživimo. Ako ne dođemo do kompromisa, poljoprivrednici će pšenicu početi da prosipaju po putu, jer je nećemo davati po ovako mizernoj cijeni – poručuje Radić.

 

 

(srpskainfo)

POSTANIMO PRIJATELJI