NOVI GLAS

Krivolovce koji su ubili medvjeda na Zelengori čeka kazna zatvora, a moraće platiti i 20.000 KM

Krivolovac ili više njih kojima bude utvrđena krivica za odstrel medvjeda na Zelengori suočavaju se za zatvorskom kaznom od nekoliko godina, a moraće platiti i novčanu odštetu jer je životinja ubijena tokom lovostaja

Medvjed po imenu “Maglić” kojem je postavljena prva ogrlica za telemetrijsko praćene u Republici Srpskoj nezakonito je odstrijeljen prije nekoliko dana na teritoriji lovišta “Zelengora” kod Gacka.

U Lovačkom savezu su pojasnili da se Zakonom o lovstvu Republike Srpske mrki medvjed tretira kao lovostajem zaštićena divljač, a Naredbom o vremenu lova takvih divljači propisano je da se medvjed može loviti u periodu od 1. oktobra do 15. maja.

“Dakle, period od 15. maja do 1. oktobra je period kada je lov medvjeda zabranjen. Odštetnim cjenovnikom propisana je visina naknade korisniku lovišta za štetu pričinjenu putem bespravnog odstrela, i koja za medvjeda iznosi 20.000 KM. Istovremeno, lov divljači za vrijeme lovostaja ili lov divljači bez dozvole za lov, Krivičnim zakonom Republike Srpske definisani su kao kao krivično djelo ‘Nezakonit lov’, te je za ovo djelo propisana kazna zatvora od dvije do osam godina”, rečeno nam je u Lovačkom savezu Republike Srpske.

Pojašnjavaju da će se u ovom slučaju, počinioc se suočiti sa djelom koje je okvalifikovano kao krivično djelo nezakonit lov, pa će se protiv njega na osnovu optužnice voditi krivični postupak, nakon kojeg počinioca čeka kazna propisana krivičnim zakonom, ali i obaveza naknade za pričinjenu štetu korisniku lovišta u visni od 20.000 KM

Mečka Tara – drugi medvjed sa ogrlicom u RS

Trenutno se u Republici Srpskoj prati kretanje jednog medvjeda.

Nakon medvjeda “Maglića”, kojem je 9. maja 2022. godine stavljena prva ogrlica za telemetrijsko praćenje u Republici Sprskoj, 11. juna 2022. godine, takođe je na teretoriji opštine Foča, u privrednom lovištu “Vrbnica” Interventni tim postavio je i drugu ogrlicu i to na ženku medvjeda, sibolično nazvanu “Tara”.

Lovci podsjećaju da su strogo, ili stalno zaštićene vrste divljači u Republici Srpskoj su definisane Zakonom o lovstu: vidra, ris, vjeverica, dabar, rode, labudovi, supovi, orlovi, škanjci, sive čaplje, eje, lunje, galebovi, i druge.

 

 

 

(mondo)

Bijeljina

POSTANIMO PRIJATELJI

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .