NOVI GLAS

Dominiraće “visoka politika” – Nova kampanja, stare teme

Iako zvanično počinje 2. septembra, kampanja za predstojeće opšte izbore već traje, a ako je suditi po dosadašnjim aktivnostima političkih partija i pojedinaca, ta kampanja se neće razlikovati od prethodnih i njom će, pored činjenice da životni standard stanovništva drastično pada, dominirati uglavnom “velike” političke teme.

Video-klipovi, tribine sa kandidatima, stranački skupovi, posjete raznih funkcionera radnicima, najave i početak radova na infrastrukturnim projektima, zatim sve prisutniji političari na društvenim mrežama samo su dio onoga što pokazuje da je kampanja uveliko počela i da se, kako smatraju analitičari, neće birati riječi u ocrnjivanju i omalovažavanju političkih protivnika.

“Kampanja neće biti drugačija od prethodnih. Već sad ima tenzija i napetosti po uobičajenoj matrici etnonacionalističkih politika. U Republici Srpskoj se po ko zna koji put naglašava podjela na patriote i izdajnike i vidimo da tema evropskih integracija neće biti. Očekujem dosta udaraca ispod pojasa, blaćenja političkih protivnika i ne mislim da stranke i pojedinci mogu pokazati nešto novo što već odavno nismo vidjeli”, rekla je za “Nezavisne novine” Tanja Topić, politička analitičarka.

Ona naglašava da se u stanju inflatornog šoka aktuelna vlast ne bavi donošenjem mjera za poboljšanje životnog standarda i opštih uslova života te da će u političkoj ponudi opet prevladavati pragmatizam i populizam, jer je većina stranaka svjesna da su im građani mahom politički neemancipovani te da ih najlakše mogu dobiti na kartu emocije i patriotskog naboja.

“Gledaćemo reprizu reprize”, zaključila je Topićeva.

Inače, zvanično, po Izbornom zakonu kampanja traje od 2. septembra, međutim svi se slažu s tim da je ona već počela i to početkom godine te da danas sve što se radi jeste u funkciji izbornog rezultata.

U Centralnoj izbornoj komisiji BiH juče su rekli da će na glasačkim listićima biti 137 političkih subjekata te da stranke imaju rok do 4. jula da podnesu kandidatske liste.

“Svjedoci smo da je kampanja uveliko počela i to se može zaključiti kroz ponašanje predstavnika političkih stranaka koji obilaze rudnike, povratnička mjesta itd., odakle šalju neprihvatljive poruke”, rekao je Vehid Šehić, nekadašnji predsjednik Centralne izborne komisije.

On kaže da je korupcija očigledna, jer je i više nego jasno da se Izborni zakon zloupotrebljava, jer je jasno propisano kada kampanja počinje te da je trenutno u toku tzv. funkcionerska kampanja, u kojoj se koriste resursi države za izbornu kampanju.

“Vidimo da i unutar političkih stranaka imamo sukobe, što govori o nedostatku političke kulture, a ako se na takav način obračunavaju između sebe, onda možete misliti kako će se ponašati i odnositi prema političkim protivnicima. Ništa ne treba očekivati, nećemo se baviti životnim pitanjima i vidimo da nema nijednog pokazatelja da vlast želi da poboljša uslove života svojih sugrađana u ovoj krizi kako to čine zemlje u okruženju.”

U nekoliko navrata Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine bavila se prijavama određenih političkih stranaka da su njihovi politički protivnici počeli sa kampanjom, međutim ni u jednom slučaju još nije izrečena sankcija i to iz razloga nedorečenosti Izbornog zakona.

 

 

(nezavisne)

POSTANIMO PRIJATELJI