NOVI GLAS

Semberija – Šestogodišnji Vaso je tatina desna ruka : Dječak neobičnih interesovanja (FOTO)

Tridesetogodišnji Vojislav Lukić, mladi poljoprivrednik iz Suvog Polja, ovih dana vrijedno radi na žetvi ječma. Uz njega je, na kombajnu i u njivi, skoro uvijek i njegov sin Vaso. NoviGlas vam donosi priču o ocu i sinu, koji vraćaju nadu u budućnost sela.

Kada počne sezona žetve, Vojislavov vijerni “kopilot” u traktorskoj ili kombajnskoj kabini je šestogodišnji Vaso.

“Vaso je sa mnom na traktoru, čini mi se, otkad je prohodao. Mnogo voli svu tu mehanizaciju i gdjegod da krenem, i on želi da ide sa mnom. Ima još  dvije sestre, Ljubicu i Milicu, koje takođe često znaju reći “tata hoćemo i mi s tobom”, pa u kabini zna biti i gužva”, kroz osmjeh započinje priču za NoviGlas Vojislav.

Foto : Porodična arhiva

Šestogodišnji Vaso, koga smo sa ocem zatekli u žetvi ječma na jednoj od njiva u Suvom Polju, upoznao nas je sa planom za taj dan.

“Poslije ove njive imamo još dvije na koje treba da odemo. Tata i ja smo jutros krenuli i idem s njim dok ne završimo”, kaže ovaj šestogodišnjak.

Na pitanje da li više voli traktor ili kombajn, sa osmjehom, kao “iz topa” odgovara – kombajn!

“Kad porastem hoću i ja da budem poljoprivrednik. Volim da vozim sve mašine, a najviše kombajn, jer je veliki i jak. Sad sam na raspustu, završio sam prvi razred, pa mogu da budem na kombajnu svaki dan”, priča ovaj starmali dječak dok se vješto penje u kabinu u kojoj ga već čeka otac Vojislav.  

Ukoliko je sezona sjetve ili berbe, Vojislav je po cijeli dan na njivi, nekada i do kasno u noć. Pored Vase, sa njim nerijetko ide i supruga Živka.

“Na malo kad se radi nema ništa, moraju se zasući rukavi. Sad je teško naći i radnu snagu, ali borimo se. Imamo mehanizaciju, pa se trudimo da što više mehanizacijom obrađujemo usjeve, da nam manje treba radna snaga”, kaže za kraj Vojislav.

 

NoviGlas

Bijeljina

POSTANIMO PRIJATELJI

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .