NOVI GLAS

Cijene goriva sve bliže granici od četiri marke

Cijene goriva na benzinskim pumpama u BiH ponovo su juče dostigle svoj istorijski maksimum, te tako sada za jednu litru treba izdvojiti od 3,59 do 3,65 maraka, što je za čak 80 odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

Stručnjaci, međutim, upozoravaju da će cijene i u narednom periodu najvjerovatnije nastaviti da rastu, pa nije nerealno, kako su istakli, da one uskoro dođu i do magične brojke od četiri marke za jedan litar.

Do ovog posljednjeg rasta cijena na benzinskim pumpama došlo je i pored toga što je cijena sirove nafte na svjetskom tržištu u blagom padu, što sagovornici “Glasa Srpske” objašnjavaju pokidanim lancima snabdijevanja, nedostatkom postrojenja za preradu sirove nafte, ali i visokim cijenama rafinerijskih marži.

Kako su pojasnili, budući da kapaciteta za preradu nema dovoljno, rafinerijske marže – razlika između troška nabavne nafte i prihoda od prodaje derivata, značajno su porasle. Rafinerije nafte trenutno zarađuju gotovo pet puta više na proizvodnji benzina i osam puta više na proizvodnji dizela, u odnosu na isti period prošle godine. One sada na proizvodnji benzina zarađuju oko 43 dolara po jednom barelu u slučaju benzina i 51 dolar na dizelu.

Prema riječima direktora “Krajinapetrola”, Milovana Bajića u proteklom periodu, do uvođenja zapadnih sankcija iz Rusije, nije se uvozila samo sirova nafta, već i naftni derivati.

– Sada su ti lanci pokidani. Evidentan je manjak prerađivačkih kapaciteta. Pored toga došlo je i do određenih “iskakanja” i obustava rada u pojedinim rafinerijama MOL-a i OMV-a. Sve to se nekako poklopilo i dovelo do toga da su rafinerijske cijene goriva ponovo skočile. Bojim se da ni u narednom periodu, globalno gledajući, neće biti ništa bolje. Evropa nije mogla tek tako da se odrekne ruskih energenata. Pored toga, ona je imala određene mehanizme da spriječi ovaj rast cijena energenata, ali to nije učinila. Sve ovo jeste jedna igra koja će dovesti i do određenih prestrojavanja unutar same Evrope – smatra Bajić, navodeći kako se Evropom konstantno šire razne vrste strahova, što onda dodatno utiče na kretanje cijena goriva na svjetskom tržištu.

Komentarišući nestanak goriva na pojedinim benzinskim pumpama OMV-a, “Petrola” i MOL-a u Sloveniji, te da li bi jedan takav scenario mogao zadesiti i Srpsku, Bajić smatra kako on nije realan do kraja godine.

– Do nestašica goriva na pojedinim benzinskim pumpama u Sloveniji došlo je, koliko mi je poznato, zbog određenih problema oko transporta. Prema potpisanim ugovorima oni imaju dovoljno robe da podmire potrebe domaćeg tržišta. Iako je u današnje vrijeme nezahvalno bilo šta prognozirati, jer se preko noći mijenja situacija na tržištu, vjerujem da je Srpska što se tiče snabdjevenosti sigurna do kraja godine. Nažalost, pojedini političari su doveli svijet u situaciju da nešto što je važilo danas, sutra ne mora – kaže Bajić.

Kada je u pitanju potez hrvatskih vlasti da opet zamrznu cijenu goriva na svim benzinskim pumpama, osim na autoputevima, Bajić kaže kako se radi o privremenoj i ad hok mjeri koja u konačnici ne može puno pomoći samim potrošačima.

– Mislim da samo sistemske mjere mogu pomoći – poručio je on.

Iako je u BiH pokrenuta procedura ukidanje akciza na gorivo, što bi trebalo da dovede smanjenje cijene goriva u BiH, prijedlog novog zakonskog rješenja zapeo je već mjesecima u parlamentarnoj proceduri na nivou BiH.

Natočio i pobjegao

Vozač škode u nedjelju je na samouslužnoj pumpi na području Doboja natočio gorivo u vrijednosti od 135 maraka, nakon čega je pobjegao. Kako je saopšteno iz Policijske uprave Doboj, istražni organi intenzivno rade na rasvjetljavanju ovog krivičnog djela.

 

 

 

(glassrpske)

POSTANIMO PRIJATELJI