NOVI GLAS

Glas prošlosti – Kako je izgledao “Crnogorski Alkatraz”!?

U zatvor Grmožur, na istoimenom ostrvu Skadarskog jezera, knjaz Nikola je slao političke protivnike.

Ako bi zatvorenik uspeo da pobegne iz Grmožura, stražar koji je te noći bio dežuran – morao je da odrobija njegovu kaznu. Tako je bilo propisano krivičnim zakonikom u vreme kralja Nikole, koji je teške zločince, ali i političke neistomišljenike, slao u crnogorski „Alkatraz” – dobro čuvanu tvrđavu na malom ostrvu u Skadarskom jezeru.

Grmožur je bio prvi organizovani zatvor u Crnoj Gori i radio je do početka Prvog svetskog rata. Podigli su ga Turci 1843. godine kao tvrđavu izduženog i nepravilnog oblika, sa zidovima debljine od 50 do 120 centimetara. Tvrđava je imala dva ulaza i pravougaonu kulu. Razrušili su je zemljotresi i sada su ostaci utvrđenja bez krovova obrasli rastinjem, a naseljavaju ih ptice – kormorani, čaplje, pelikani i galebovi. Glasno pozdravljaju posetioce koji na putu od Virpazara do manastira na jezeru usporavaju plovidbu pored Grmožura. Tako je grupa pravnika, koji su prošle nedelje bili na kongresu u Budvi, u organizaciji Udruženja pravnika Srbije, imala priliku da čuje retke ptice i zanimljivu priču iz istorije kaznene politike.

Kapetan broda Marko Plamenac govori o Skadarskom jezeru, ostrvima, manastirima, vrstama ptica i riba. Precizno citira zakonsku odredbu: „Ako koji od zlikovaca pobjegne iz zatvora, njegovu kaznu, ma kolika bila, ima da odleži stražar za vrijeme čije smjene je zlikovac utekao.”

Moglo je u Grmožur stati oko 60 zatvorenika. Kazamat je imao ukupno 430 kvadratnih metara. Tvrđava je sagrađena od lomljenog kamena i krečnog maltera. Ulazilo se na dve kapije koje su branjene kulama. Ostrvo se nalazi u priobalnom pojasu sela Godinje, u severozapadnom delu Skadarskog jezera.

Crnogorci su zauzeli ostrvo 1878. godine, sa dva mala parobroda i jednom lađom. Ukazom kralja Nikole Petrovića, Grmožur tada postaje zatvor. Prvi „stanari” bili su osuđeni za ubistva i krađe, a početkom 20. veka našli su se ovde i politički zatvorenici, među kojima su bili i crnogorski studenti iz Beograda, posle „bombaške afere” 1907. godine kada je pokušan atentat na kneza Nikolu. Izrečeno je 28 kazni zatvora „u lakom okovu na po jednoj nozi”.

Stroga zatvorska pravila pogađala su i zatvorenike i stražare. Prvo pravilo glasilo je: „Zlikovci moraju vazda na Grmožuru stajati”. Ponekad je vlast sumnjala u svoje stražare jer se znalo da su pojedini bili u rodbinskim odnosima sa osuđenicima. Zato je najpre bilo propisano da stražar gubi službu ukoliko zatvorenik pobegne u vreme njegovog dežurstva, ali je zatim uvedeno strože pravilo – da mora izdržati njegovu kaznu, ma kolika ona bila.

Danas bi takva zakonska odredba bila nemoguća, budući da niko ne može odgovarati za ono što nije učinio, pa tako ni stražari koji bi zažmurili kada primete osuđenika za ubistvo u bekstvu – ne mogu biti kažnjeni zbog ubistva. Mogu samo disciplinski odgovarati zbog propusta u službi, ili krivično – ako se utvrdi da su primili mito kako bi omogućili bekstvo.

Podaci o bekstvima iz Grmožura su različiti. Dok jedni tvrde da je iz ovog zatvora bilo nemoguće pobeći, jer je utvrđenje dobro čuvano, a do obale treba dosta plivati, drugi podaci kažu da je bilo nekoliko odbeglih osuđenika.

Ima i onih koji tvrde da je samo jedan zatvorenik uspeo da pobegne, koristeći zatvorska vrata kao splav. Stražari nisu imali čamce. Kolege bi ih dovezle na dežurstvo i vraćale se čamcem na obalu. To je bila još jedna mera kojom su osujećeni planovi za bekstvo, budući da najveći broj osuđenika nije znao da pliva.

Grmožur je vremenom postao kazamat samo za političke zatvorenike, pa je bilo neprikladno da ovde kaznu izdržavaju ubice i razbojnici. Jedna od legendi kaže da je ipak ovamo u okove poslat jedan čovek osuđen zbog krađe, pa kada je knjaz Nikola saznao za to, izdao je naredbu: „Mičite tog lopova od onih poštenih ljudi! .”

Danas je ovo zdanje spomenik kulture treće kategorije, ali ljudska noga retko kroči u drevne zidine. Pored ostrva sa tvrđavom nalazi se jedno kamenito ostrvce, na kojem se odmaraju crni kormorani. Kada im se čamci približe, oni polete i rašire krila kružeći iznad nekadašnje tamnice.

 

 

 

(politika.rs)

Bijeljina

POSTANIMO PRIJATELJI

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .