NOVI GLAS

Kakvo je stanje u Bijeljini? – Buster dozu vakcine primio mizeran broj ljudi u BiH

Do sada je u BiH treću, buster dozu vakcine protiv virusa korona primilo 135.476 osoba, što je 3,9 odsto od ukupnog stanovništva. Podaci su ovo nadležnih zavoda za javno zdravstvo entiteta i Brčko distrikta, koje je sakupilo Ministarstvo civilnih poslova BiH.

Prema ovim podacima, u FBiH treću dozu vakcine protiv virusa korona primilo je 75.686 osoba, u RS 56.930 i u Brčko distriktu 2.860 osoba. Kada je riječ o prve dvije doze, u BiH je do sada prvu dozu vakcine primilo 27,7 odsto stanovništva, odnosno 943.394 osoba.

“U RS je do sada 379.339 osoba primilo prvu dozu vakcine, u FBiH njih 545.127, a u Brčko distriktu prvu dozu je primilo 18.928 osoba”, naveli su u Ministarstvu civilnih poslova BiH.

Kako su naveli, prema podacima zavoda za javno zdravstvo, drugu dozu vakcine je do sada primilo 846.080 osoba, odnosno 24,8 odsto stanovništva.

“U FBiH drugom dozom je vakcinisano 510.425 osoba, u RS ovu dozu je primilo ukupno 317.674 osoba, a u Brčko distriktu drugom dozom je imunizovano 17.977 lica”, dodali su u MCP BiH.

Da trenutno vlada najveće interesovanje upravo za buster dozu,potvrdila je Bojana Paleksić Dokić, specijalista porodične medicine Doma zdravlja Bijeljina.

Kako je navela Paleksić Dokićeva, osobe koje su primile prvu i drugu dozu vakcine uglavnom primaju i treću.

“Kod nas je možda nešto veće interesovanje za treću dozu, jer je dosta naših osiguranika prve dvije doze primalo je u Srbiji, a sada treću dozu primaju kod nas”, kazala je Paleksić Dokićeva, dodajući da zaista trenutno na vakcinaciji za buster dozu imaju veliku gužvu.

“Kada je riječ o prvoj dozi vakcine, tu je nešto manje interesovanje nego što je bilo kada se tek počelo sa vakcinacijom”, zaključila je Paleksić Dokićeva.

Kako je naveo Mladen Šukalo, specijalista porodične medicine u Domu zdravlja Banjaluka, najveće interesovanje za vakcinaciju uslijedilo je na samom početku procesa imunizacije, kada su prve doze primali medicinski radnici, osobe starije od 65 godine, hronični bolesnici te osobe koje rade u velikim kolektivima.

Istakao je da su upravo te osobe prve stekle mogućnost da prime buster dozu i na to su se uglavnom odlučivale.

“Nažalost, mi nismo dobili očekivani odaziv na vakcinaciju, na što i dalje apelujemo, da se građani vakcinišu, jer je to najbolji način da se zaštite. Određeni broj građana koji su se vakcinisali sa prve dvije doze primio je i treću dozu. Određeni broj njih čeka da prođe izvjesni preporučeni period za treću dozu”, rekao je Šukalo, dodajući da se određeni broj tih osoba u međuvremenu poslije druge doze zarazio virusom korona te stoji preporuka da je potrebno da prođe jedan period od infekcije do primanja treće doze vakcine.

“Osobe koje su primile prve dvije doze kineske vakcine sinofarm treću dozu mogu da prime i tri mjeseca nakon primanja druge doze, dok osobe koje su primile druge vrste vakcina protiv virusa korona moraju da sačekaju pet mjeseci do primanja buster doze”, naveo je Šukalo.

 

(nezavisne)

POSTANIMO PRIJATELJI