NOVI GLAS

NoviGlas Bijeljina – Fitness trener Marija Nikolić savjetuje: Kako do savršene forme u 2022?

Svaka godina ima posebnu čar dok ushićeno zapisujemo ciljeve i novogodišnje odluke. Obećavamo da ćemo početi sa zdravom ishranom, izbaciti slatkiše, upisati se u fitness centar, brinuti o svom psihofizičkom zdravlju i dostići najbolju formu.

Sagovornica portala Novi Glas Marija Nikolić fitness trener naglašava da upravo na početku godina većina nas kreće ambiciozno, što naravno nije loše, ali bez jasnog plana i cilja naše novogodišnje odluke vrlo brzo mogu ‘pasti u vodu’.

“Često mi se žene javljaju sa upitima: ‘Kako što prije da smršam?’, ‘Koje su najbolje vježbe za ravan stomak?’, ‘Kako da skinem 10kg za mjesec dana?’, ne shvatajući da se ništa ne dešava preko noći i da ne postoji magični štapić za ispunjavanje želja. Biti FIT je mnogo više od brojke na vagi. Fitness je putovanje, a ne destinacija. Malim promjenama, iz dana u dan, mjeseca u mjesec, formiramo navike sve dok nam vježbanje i zdravija ishrana ne postanu način života, terapija i lijek. Ukoliko imate problema sa viškom kilograma, pa onda i sa samopouzdanjem, morate da shvatite da je to proces i da ne postoji savršena vežba za mršavljenje”, kaže Marija.

Da biste se riješili upornih, godinama taloženih masnih naslaga potrebno je da budete strpljivi i da blagim kalorijskim deficitom gubite % masti sa cijelog tijela.

“Tu ključnu ulogu igraju ishrana – dobar izbor namirnica, makronutrijenata, redovni obroci; a zatim kontinuirana fizička aktivnost koja se sprovodi 3x nedeljno (ne manje od toga). Osim kardio treninga, potrebno je uvrstiti i vježbe sa opterećenjem koje ubrzavaju metabolizam i sagorevaju kalorije čak i u mirovanju.Uz stručni nadzor personalnog trenera možete skratiti vrijeme i brže doći do idealne forme. Međutim, trener nije magična pilula. Možete dobiti sve potrebne sastojke, podršku, iskustvo i znanje koje Vam je potrebno, ali trener ne može vježbati i pripremati obroke za Vas. Promjena počinje u nama i zato čvrsto vjerujem da kada ste u skladu sa sobom na psihičkom nivou i fizički izgled će početi da se mijenja – kilogrami će se sami topiti kad skinete emocionalni teret sa sebe”.

Društvene mreže često znaju da nas bombarduju fotografijama savršenih tijela koje su često iluzija i mogu učiniti da se osjećamo nesigurno po pitanju svog izgleda što ,naglašava fitnes trener Marija Nikolić, nije dobro .

“Želim da ove godine prigrlite svoje nesavršenosti jer nas baš one čine moćnim i posebnim. Vaša vrijednost nema nikakve veze sa fizičkim izgledom. Vrijedite samim postojanjem! Prihvatite i zavolite sebe baš takvim kakvi ste sada. A onda, radite na promjeni onoga što biste voljeli da poboljšate, zbog Vas samih, a ne zbog mišljenja drugih ljudi”, zaključuje Marija.

 

 

NoviGlas

POSTANIMO PRIJATELJI