NOVI GLAS

“Ministar za imigraciju Australije izgleda odustao od svih tvrdnji sa prvog suđenja Đokoviću”

Advokat za migraciono pravo Blažo Nedić rekao je za RTS da je ministar za imigraciju Australije izgleda odustao od svih tvrdnji iz prethodnog suđenja protiv Novaka Đokovića i da je sada argument da samo prisustvo Đokovića u Australiji može da poveća antivaksersko raspoloženje.

Advokat za migraciono pravo Blažo Nedić rekao je da je posljednje ročište trajalo 20 minuta i da se na njemu nije događalo ništa epohalno, da su bili prisutni advokati koji zastupaju Novaka Đokovića i advokat koji zastupa državu Australiju.

Na tom ročištu su riješena proceduralna pitanja, a jedno od pitanja o kojem se polemisalo je da li će suditi jedan sudija ili vijeće od troje sudija. Prvi je to pitanje postavio sam sudija, a advokati Novaka Đokovića su rekli da se tome ne protive, dok se advokat države Australije protivio – objasnio je Nedić.

Dodao je da je u tom trenutku Novak bio u advokatskoj kancelariji i on je vjerovatno gledao video strim pripremnog ročišta, ali se lično nije vidio u kadru jer po protokolu ne učestvuje u pripremnom ročištu.

Sud je proceduralno morao da prihvati prenos nadležnosti. Prenos predmeta, koji je predložio sudija Keli, iz Okružnog suda u Savezni sud Australije moralo je da bude potvrđeno. Nakon toga je sudija pitao obje strane do kada mogu da dostave podneske i dokaze. Advokati Novaka Đokovića su se obavezali da će to uraditi do podneva po australijskom vremenu, a zatim će država će odgovoriti do 20 časova – napomenuo je on.

Nedić je rekao da je nezabilježena praksa to što se sud poslije ukidanje vize Novaku po drugi put, sastao u roku od dva i po sata.

Prema njegovim riječima, formalno pravno ministar za imigraciju ima pravo da deportuje bilo koga, da ukine vizu i deporuje bilo koga, ali mora da da neke razloge.

– Ministar je obrazložio svoju odluku, ali to obrazloženje za sada nije javno dostupno, ali se nadam da će tokom suđenja ono biti stavljeno na raspolaganju. Na osnovu navoda iz medija ministar za imigraciju je izgleda odustao od svih tvrdnji iz prethodnog suđenja i da je sada argument da samo prisustvo Đokovića, za koga i sam ministar kaže da nije prekršio ili pokušao da prekrši bilo kakve propise Australije, već sada tvrdi da njegovo prisustvo može da poveća antivaksersko raspoloženj – istakao je on.

Međutim, Nedić je podsjetio da je sada važna činjenica da je Novak na turniru koji je on organizovao u Srbiji kada nije još bilo vakcina, obezbijedio vakcine za sve igrače koji žele da se vakcinišu.

 

(rts)

POSTANIMO PRIJATELJI