NOVI GLAS

Alternativna televizija o sankcijama: “Licemjerna izjava američkog ambasadora”

Slobodno novinarstvo jeste demokratija, ali slobodno novinarstvo su i istina i poštenje kao jedni od temeljnih principa novinarske etike, na čemu se Alternativna televizija (ATV) i zasniva, poručili su iz te medijske kuće.

Iz ATV-a su ocijenili kao licemjernu izjavu ambasadora SAD u BiH Erika Nelsona o uvođenju sankcija ovoj televiziji, u kojoj, između ostalog, tvrdi da je temelj svake demokratije sloboda novinarstva.

Ograničenja slobode izražavanja ili prava na obavljanje novinarskih djelatnosti, nije sloboda novinarstva – naveli su iz ATV-a.

Iako je Nelson rekao da će ako ATV ima pitanja za Ambasadu SAD u BiH na njih odgovoriti, iz ATV-a napominju da, ipak, nije spomenuo da su prvo toj medijskoj kući uveli sankcije kojima su “blokirali Jutjub kanal kao i rezultate na Gugl pretrazi, čime su smanjili mogućnost da neko upravo taj, njihov odgovor i vidi”.

Takođe, Nelson u svojoj izjavi kao obrazloženje za sankcije ATV-u, navodi da je naša televizija sankcionisana kao “koruptivni poslovni subjekt koji kontroliše Milorad Dodik i njegova porodica za koruptivne svrhe”, što je nonsens i špekulacija za koju ne postoje dokazi – tvrde iz ATV-a.

Iz te medijske kuće ističu da je očigledno sve izrežirana priča, u kojoj je korupcija izmišljena iz samo jednog razloga, a to je gušenje jednog medija i onog o čemu izvještava.

Iz ATV su napomenuli i da prihodi televizije dolaze većinski iz privatnog sektora.

Ugrožavanje medijske slobode i pogrešno javnosti predstavljati svoja opravdanja kao činjenice, u najmanju ruku je sramno i skandalozno – smatraju u ATV-u.

Nelson je rekao da je Ambasada SAD ozbiljna u vezi sa važnosti slobode novinarstva te da je to temelj svake demokratije.

Tako da, ako ATV ima pitanja za nas, mi ćemo na njih odgovoriti. Nama, kao američkim državljanima, nije dozvoljeno da poslujemo s ATV-om. Međutim, važno je razumjeti da ATV nije sankcionisana kao medijska kompanija – rekao je Nelson.

 

(srna)

Bijeljina

POSTANIMO PRIJATELJI

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .