NOVI GLAS

Najpopularnije mobilne aplikacije u 2021. godini – TikTok i dalje jači od Fejsbuka!

Kompanija “Apptopia” objavila je listu najpopularnijih aplikacija koja je temeljena na broju preuzimanja iz Google Play i iOS trgovina aplikacija.

Na samom vrhu najpopularnijih aplikacija već drugu godinu zaredom je TikTok. Slijede ga “Metine” aplikacije – Instagram, Facebook i WhatsApp, a top pet najpopularnijih zaključuje aplikacija za dopisivanje koja je ove godine posebno dobila na popularnosti – Telegram.

Među 10 najpopularnijih još su Snapchat, Zoom, Messenger, CapCut (“Bytedanceova” aplikacija za uređivanje videa) i Spotify. U odnosu na prošlu godinu, iz 10 najpopularnijih ispali su Netflix i Google Meet.

U kategoriji najpopularnijih mobilnih video-igara na vrh je zasjeo Subway Surfers (koji je prošle godine bio na drugom mjestu), a slijede ga Roblox, Bridge Race i Garena Free Fire. Prošlogodišnji pobjednik kategorije, igra Among Us, ove se godine nalazi na petom mjestu.

Kategoriju najpopularnijih zabavnih aplikacija, očekivano, predvodi Netflix, a slijede ga YouTube, Google Play Games, Disney+ te Amazon Prime Video.

I u kategoriji najpopularnijih aplikacija društvenih mreža TikTok je uvjerljivo najpopularniji. Slijede ga Instagram, Facebook i WhatsApp te Snapchat. Zanimljivo, Twitter je tek na šestom mjestu iako se tokom 2021. godine često spominjao kao “alternativa” Facebooku i Instagramu kad njihove usluge nisu dostupne.

Zanimljivo je pogledati i koje su najpopularnije kriptoaplikacije u 2021. godini. Tako je uvjerljivo najpopularnija aplikacija Binance, a slijede ju Crypto.com, Coinbase, Trust i eToro. Listu najpopularnijih aplikacija za plaćanje odnosno slanje novca predvodi PayPal, a slijede ga Google Pay te dvije kineske aplikacije – PhonePe i Alipay.

Među poslovnim aplikacijama jasno je vidljiv trend “rada od kuće”. Tako je najpopularnija aplikacija Zoom, a slijede ju Google Meet, WhatsApp Business, Microsoft Teams i Adobe Acrobat Reader.

Treba napomenuti kako Huaweijev AppGallery nije uključen u ovu listu.

 

 

(nezavisne)

POSTANIMO PRIJATELJI