NOVI GLAS

Bijeljina – Gradska uprava odbila istraživanje litijuma u Suvom Polju! (FOTO)

“Gradska uprava grada Bijeljina sa pažnjom prati situaciju u vezi sa najavljenim otvaranjem rudnika litijuma na teritoriji grada Loznica u Srbiji i moguće posljedice koje bi rad rudnika imao za prirodno okruženje u Semberiji”, sapšteno je danas iz Gradske uprave.

Kako su dodali u svom dopisu, Gradska uprava je nedavno dobila i molbu za izdavanje saglasnosti za apliciranje i dobijanje istražnih prava za izvođenje detaljnih geoloških istraživanja bora i litijuma na području grada Bijeljina, odnosno, mjesne zajednice Suvo Polje.

Imajući u vidu da Gradska uprava nije dobila dovoljno informacija, niti ima odgovarajući zakonski pravni osnov za izdavanje tražene saglasnosti, ova molba je odbijena, saopštili su iz Gradske uprave.

Lokalne samouprave nemaju jasno utvrđenu nadležnost u rješavanju ovakvih zahtjeva, ali, imajući u vidu da eventualne posljedice najviše osjeća stanovništvo u lokalnim zajednicama, Gradska uprava zahtjeva da se, prilikom izdavanja dozvola za istraživanje i eksploataciju ruda, insistira na strogom poštovanju zakonskih odredaba i odgovornom pristupu zaštiti životne sredine.

S obzirom na to da ove aktivnosti, po svom obimu i mogućim posljedicama, prevazilaze granice grada Bijeljina, ali i Republike Srpske, odnosno, BiH, Gradska uprava očekuje i poziva organe Republike Srpske i BiH da preduzmu sve mjere kako zdravlje stanovništva i očuvanje zdrave životne sredine ne bi bili dovedeni u pitanje.

 

 

NoviGlas

Bijeljina

POSTANIMO PRIJATELJI

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .