NOVI GLAS

I jahtu iznajmljuju za kriptovalute: Tri luksuzna stana u Budvi prodata za 420 bitkoina!

Iako neregulisan, bitkoin kao najpopularnija kriptovaluta na svijetu pronalazi put do trgovanja u Crnoj Gori.

Tako su, prema analizi Globalne inicijative protiv transnacionalnog organizovanog kriminala (GI), tri luksuzna stana u Budvi prodati su za 420 bitkoina (3,2 miliona dolara), dok, kako navode, “lokalno investiciono udruženje promoviše upotrebu digitalnih valuta u hotelima i odmarališta u ovoj popularnoj turističkoj destinaciji”.

– Moguće je čak i iznajmiti jahtu u Crnoj Gori plaćajući kriptovalutama. Kompanija koja prima više od 10.000 evra u gotovini, mora da prijavi valutu u izvještaju o transakciji. Ali ista pravila ne vrijede za kriptovalutu. Posao korišćenih automobila koji prima 20.000 evra u bitkoinu od kupca ne mora podnijeti dokumentaciju izvještaja o transakcijama; taj prihod može ići neoporezovano ako nije prijavljeno na porez vlasnika preduzeća – navodi se u izvještaju GI.

Ocjenjuje se da je uvođenje kriptovaluta na Zapadni Balkan relativno spor proces u poređenju sa drugim dijelovima Evrope. Toplotna mapa koju proizvodi Coinmap, web-mjesto koje se prikazuju mjesta širom svijeta koja prihvataju kriptovalute plaćanja, pokazuje da je malo kriptovaluta mjenjačnicama ili bankomata na Zapadnom Balkanu, osim u velikim gradova i uz crnogorsko primorje.

– Kao i kod gotovine, kriptovalutama se može pristupiti preko bankomata. Cijena i popularnost kriptovaluta naglo raste, tako i broj bankomata za kriptovalute raste. Sada postoji skoro 29.000 takvih mašina širom svijeta. Ali vrlo malo njih je na Zapadnom Balkanu. Prema jednom izvoru, postoji njih pet u Srbiji (1 Niš, 2 Beograd, 2 Novi Sad), četiri na Kosovu (svi u Prištini) i šest u Bosni i Hercegovini (3 Banjaluka, 3 Prijedor). Zvanično, nema ih u Sjevernoj Makedoniji, Albaniji ili Crnoj Gori. Iako izgleda slično običnom bankomatu, bitkion bankomat nije povezan sa bankovnim računom, već sa berzom kriptovaluta. Kupci mogu da pristupe svom digitalnom novčaniku za kupovinu i prodati virtuelnu imovinu – navodi se u izvještaju

Uvođenje ove tehnologije bilo je brže od donošenja zakona koji će bi to regulisali. Neke zemlje u regionu poput Bosne i Hercegovine i Kosova, nemaju usvojen zakoni o trgovanju kriptovalutama ili regulacija bankomata za kriptovalute. A mašine ipak nijesu protivzakonite, piše Dan.

Time se stvara siva zona koja se iskorištava. Srbija i Albanija, sa druge strane, su među prvim zemljama u svijetu stvorile jasan okvir i pravnu sigurnost za investitore i korisnike digitalne imovine. Druge zemlje u regiji osnovale su radne grupe zadužena za izradu zakonskih okvira.

 

 

 

(sprskainfo)

Bijeljina

POSTANIMO PRIJATELJI

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .