NOVI GLAS

Ako postite Božićni post ovo morate da znate – Jedna namirnica koju redovno kupujemo nije uvijek posna

Božićni post je počeo, a mnogi vjernici koji poste nisu sigurni koja je hrana zaista posna i šta je dozvoljeno da se jede kada se posti na vodi, a šta kada se posti na ulju.

Zbog toga je važno naglasiti da za vrijeme posta treba jesti umjereno jer taj period treba provesti u odricanju od tjelesnih želja i negovanju duhovnih vrlina, a uzdržavanje od hrane pomaže da naše tijelo bude pouzdan saveznik u postizanju tog cilja.

U današnje vrijeme nije teško postiti budući da postoje mnogi proizvodi koji su posni, ali isto tako mora se obratiti pažnja na deklaraciju jer, iako se za mnoge namirnice misli da su posne, one to nisu jer sadrže sastojke životinjskog porijekla.

Tako, recimo, pojedine pekare koje prodaju hleb i razna peciva često premazuju svoje proizvode rastvorom koji sadrži jaja, kako bi dobili sjajnu i hrskavu gornju koru. Zbog toga ukoliko postite, a kupujete neko pecivo obavezno pitajte prodavca šta je posno, a šta ne.

Posna hrana je sva hrana koja nema životinjske sastojke u sebi. Mlijeko i mliječni proizvodi nisu posni (osim sojinog, pirinčanog, kokosovog i drugih biljnih mleka), jaja, alkohol, meso. To je mrsna hrana!

U crkvenom kalendaru označeno je tačno šta se jede određenog dana tokom posta.

Svaki dan je označen, pa stoji da je tog dana dozvoljena “voda”, “ulje”, “riba” ili “mrs”.

– Voda: posna hrana koja nije spremana na ulju i koja ne sadrži ulje u sebi;

– Ulje: to su posna jela koja mogu biti pripremljena na ulju ili ga mogu sadržati u sebi;

– Riba: posti se na ulju, ali su tog dana dozvoljeni riba i vino;

– Beli mrs: jede se sva hrana osim mesa (dakle, i sir, mleko, jaja i slično);

– Suhojedenje: kada je ovo propisano, jedu se samo suv hleb i voda ili voće.

 

 

(srpskainfo)

POSTANIMO PRIJATELJI