NOVI GLAS

Višković tvrdi da pojedini službenici reketiraju investitore – “Traže uslugu da bi završili posao”

Predsjednik Vlade Republike Srpske rekao je kako pojedini službenici u institucijama reketiraju investitore, tražeći određene usluge kako bi ispunili njihove zahtjeve, zbog čega ti investitori na kraju odustaju od investicije.

On je za govornicom Narodne skupštine Republike Srpske istakao kako je to jedan od najvećih razloga zbog kojeg po hitnom postupku želi da osnuje Republičku direkciju za investicije.

– Nemam problem da kažem da određeni pojedinci u određenim ustanovama te ljude reketiraju i traže uslugu da bi završili posao koji je u njihovoj nadležnosti – rekao je Višković, pravdajući osnivanje Direkcije.

Tvrdi kako to neće biti ustanova za uhljebljavanje stranačkih kadrova, već skup najboljih ljudi koji će rješavati sva otvorena pitanja sa kojima se jedan investitor suočava, prenosi Capital.ba.

– Direkcija ništa neće dijeliti niti išta finansirati. To je servis Vlade, gdje će se sa jednog mjesta rješavati sva otvorena pitanja koja su u datom momentu aktuelna za bilo kog investitora – rekao je Višković.

Međutim, ni sam nije siguran kako će sve funkcionisati.

– U dopuni zakona nismo obuhvatili sve čime bi se direkcija bavila. Sigurno je da ćemo morati mijenjati još zakonskih rješenja. Namjera je da se Direkcija uspostavi i budžetira kako bi mogli u hodu da rješavamo pitanja koja će naići i uslovno rečeno stati na put uspješnog rada. Ne znam koliko ću uspjeti – rekao je Višković.

Inače, prijedlog za osnivanje direkcije stiže iz Ministarstva uprave i lokalne samouprave i to kroz dopunu Zakona o republičkoj upravi.

Ipak, ministarka Senka Jujuć nije imala puno šta da kaže, a i ono što je rekla u par rečenica, pročitala je sa papira.

Inače, u obrazloženju Prijedloga zakona navedeno je da su razlozi za njegovo donošenje sadržani u potrebi hitnog preduzimanja mjera radi unapređivanja poslovnog ambijenta i privlačenja domaćih i stranih investicija u Republiku Srpsku.

Ovo je još jedna u nizu paralelnih institucija koje je ova vladajuća koalicija napravila u posljednjih 15 godina, a koje su se kasnije pokazale kao neuspješne.

Vlada je napravila i par godina kasnije zbog izostanka rezultata ugasila Komisiju za reviziju privatizacije državnog kapitala, te Specijalno tužilaštvo RS.

Pravljenjem posebnih, paralelnih, institucija, vlast priznaje da postojeće ne funkcionišu ili ih ona ne zna, niti može da ih napravi funkcionalnima.

 

 

(srpskainfo)

Bijeljina

POSTANIMO PRIJATELJI

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .