NOVI GLAS

Protesti u Beogradu protiv Rio Tinta – Najavljena blokada auto-puteva!

Protest koji su večeras organizovali ekološki pokreti u Beogradu okupio je aktiviste i građane koji se protive donošenju Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi i Zakona o eksproprijaciji, koji je protive kompaniji Rio Tinto i, kako je navedeno, “uništavanja vodoizvorišta Makiš”.

Protest su organizovali Ekološki ustanak i inicijative “Kreni-promeni” i “Ne damo Jadar”. Počeo je ispred Predsedništva Srbije, a potom se premestio ispred Vlade Srbije.

Kako je javila “Blicova” reporterka, okupljeni su puštali muziku, zviždali pištaljkama i nosili transparente protiv Rio Tinta poput “Tuđe nećemo, svoje ne damo”, “Litijum u Levču – ne! Odbranimo Rekovac” i “Srbija nije na prodaju”. Na najvećem transparentu pisalo je “Ne damo Jadar”.

BBC/Slobodan Maričić

Protest je protekao mirno.

Sava Manojlović iz inicijative Kreni-promeni rekao je da postoje dva koraka za oba zakona kojima se protive – ukoliko Skupština donese zakone i ukoliko predsednik potpiše te zakone, a ne vrati ih Skupštini.

– Zamislite prelepo ostrvo, reke u kojima se nalaze ribe, okean koji nosi tajne mnogih poljubaca, lokalno stanovništvo koje uživa, a onda prekid. Dolazi kompanija, ta kompanija počinje da rudari tamo. Nema više reka, mrtve ribe plutaju rekama, ljudi počinju da se razboljevaju. A vlada šalje vojsku na sopstveni narod. Govorim vam o paklu na Novoj Gvineju koji je izazvan Rio Tintom. Oterani su iz sopstvene zemlje Australije, to što nisu mogli da rade u Australiji neće moći ni u Srbiji. Zgroženi smo nakon sastanka sa Evrpskom komisijom. Mi nismo političari. Uništićemo reputaciju bilo koje kompanije koja bude podržavala Rio Tinto. Na sastanku smo doslovce rekli da nećemo podržati bilo koju kompaniju koja podržava Rio Tinto. Mi nismo kolonija. Ne interesuju nas kineski, ruski interesi, interesi bilo kojih kompanija, već isključivo interesi Srbije – rekao je Sava Manojlović.

Glumica Jelena Stupljanin je rekla da su tu da brane ono što je naše.

– Danas, kad se većina sveta okreće očuvanju prirode, kod nas se vodi borba protiv interesa stranih kompanija koje žele da eksploatišu i unište našu predivnu domovinu. Srbija ne sme da postane država gde se plodna zemlja i pijaća voda uništavaju zarad kopanja litijuma i bora – rekla je Jelena Stupljanin.

Poljoprivrednik Dragan Kljajić poručio je okupljenima da ne želi da ostane jednog jutra bez svoje njive i bez svoje i da tu bude jalovina ili stovarište otpada.

Organizatori su predali 68.000 potpisa Narodnoj skupštini, a peticiju protiv Rio tinta je potpisalo više od 200.000 ljudi.

Podsetimo, predstavnici više ekoloških udruženja predali su u utorak Skupštini Srbije zahteve kojima se traži povlačenje izmena i dopuna Zakona o eksproprijaciji.

Iz “Kreni-promeni” su naveli da je protest podržao veliki broj ekoloških organizacija i građanskih inicijativa, među kojima su “Ne damo Jadar”, “Odbranimo reke Stare planine”, Skupština slobodne Srbije i druge.

 

 

(blic.rs)

Bijeljina

POSTANIMO PRIJATELJI

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .