NOVI GLAS

Dodik: Uskoro van snage Ešdaunov zakon o zabrani raspolaganja imovinom

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je da BiH nema šta da odlučuje o imovini entiteta i najavio stavljanje van snage zakona Pedija Ešdauona o zabrani raspolaganja imovinom i njeno uvođenje kao imovine Republike Srpske.

“Mi ćemo desetog donijeti odluku da stavimo van snage Ešdaunov zakon o zabrani raspolaganja imovinom i stavićemo obavezu da se ta imovina efektno uvede kao imovina Republike Srpske”, rekao je Dodik novinarima u Sarajevu.

On je dodao da to pravo priznaje i drugom entitetu, kao i da ne prihvata da se ruši Ustav BiH i da se to stavlja na nivo BiH.

“Sada sam predložio da dva entiteta i Brčko distrikt naprave sporazum i potvrde saglasnost da imovina koja se nalazi na prostoru jednog entiteta pripada tom entitetu, onom drugom drugo, distrikt pripada Brčko distriktu i eto, to je rješenje”, dodao je Dodik.

On je ponovio da pravo na imovinu pripada entitetima, te da je Ustavni sud BiH oskrnavio Ustav uzimajući pravo da odluči o tome šta je meritorno, to je apsolutno neprihvatljivo.

Ukazao je da je ta priča o imovini dio jedne strategije, centralizacije u BiH, unitarizacije.

“Parlamentarna skupština BiH se ne zove slučajno tako, to nije klasičan parlament i ne može on odlučivati o tome. BiH nema pravo na imovinu”, rekao je Dodik, te ponovio i da OHR i visoki predstavnik ne postoje.

Entiteti i Brčko distrikt da naprave sporazum o imovini

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas u Sarajevu da je na sastanku sa komesarom EU za proširenje Oliverom Varheljijem predložio da Republika Srpska, Federacija BiH i Brčko distrikt naprave sporazum o imovini koja se nalazi na prostoru entiteta.

Dodik je rekao novinarima da je na sastanku sa Varheljijem, kojem su prisustvovala i druga dva člana Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić, osnovna tema bio evropski put BiH i potreba da se dođe do određenih dogovora vezano za, kako on /Varhelji/ to sada zove, deeskalaciju u BiH.

Dodik je izjavio da je Varheljiju prenio i to da je BiH u stalnoj krizi od Dejtona, iako se pokušava predstaviti da je BiH trenutno u najvećoj krizi od Dejtona.

“Govorili smo pokušava se napraviti pokriće za neustavne odluke Ustavnog suda, za činjenicu da se već presuđene stvari, govorim o Ustavu BiH, recimo o imovini, pokušavaju ponovo vratiti u nadležnost BiH, što nije njena nadležnost”, rekao je Dodik i dodao da imovina koja je utvrđena sukcesijom bivše Jugoslavije, a koja se nalazi na prostoru drugih zemalja treba da pripadne zajedničkom nivou za korištenje diplomatsko-konzularnih poslova.

On je ponovio da imovina koja se po tom sporazumu nalazi na prostoru entiteta treba da pripadne tim entitetima.

Dodik je izjavio da je na sastanku sa Varheljijem rekao da je moguće da postoje Oružane snage koje su donesene sporazumom dva entiteta, a kasnije je to utvrđeno na nivou BiH, što govori da je entitet aktivan u tome.

On je naveo da je predloženo smanjenje Oružanih naga BiH za pola u sastavu i troškovima.

“Upoznali smo komesara o tome, a on insistira na tome da treba očuvati mir što je razumno i što je tačno. Mi iz Republike Srpske nismo nikad ni pozivali na neku vrstu rata”, naglasio je Dodik.

Dodik je rekao da je Varheljijev pristup bio korektan u traženju da se nastavi sa evropskim putem, te da je ponudio da se pređe u operativnu fazu vezano za investicioni plan u BiH koji predviđa realizaciju nekoliko važnih projekata.

On je dodao da je na sastanku rečeno da je problem nefunkcionisanje organa u BiH.

“Rekao sam da sam spreman da svaku odluku vezano za to, bilo projekat u Republici Srpskoj, FBiH, Brčko distriktu da naši ljudi podrže taj projekat i na nivou Savjeta ministara ili na nekom drugom nivou”, rekao je Dodik i dodao da je apsolutno netačno da su organi u BiH u blokadi.

On kaže da je Predsjedništvo BiH donijelo sve odluke koje su bile na dnevnom redu, s tim što se išlo ka tome da se konačna odluka donese u Narodnoj skupštini Republike Srpske što je učinjeno.

 

 

(srna)

POSTANIMO PRIJATELJI