NOVI GLAS

“Nebo je granica i ništa nije nemoguće” – Stevan i Bobana dokazali da je i svjetski tron dostižan uz iskrenu želju

 Da je ljubav prema sportu jača od svih hendikepa, a trud i rad ključ uspjeha uz koje se iz malih mjesta mogu dosegnuti vrhovi svjetskih postolja, svjedoče uspjesi Stevana Crnobrnje i Bobane Latinčić Kozić, kojima ni invaliditet nije prepreka da se bave sportom i na prestižnim takmičenjima okite brojnim medaljama i peharima.

Takmičar u sjedećoj odbojci iz Banjaluke Stevan Crnobrnja kazao je za “Glas Srpske” da se sportom bavi duže od 20 godina, te da je odbojka za njega nešto više od samog sporta.- Odbojka je sastavni dio mog života, koji me u sportskom, ali i u emotivnom smislu ispunjava i dopunjava – rekao je Crnobrnja, koji je član Invalidskog odbojkaškog kluba “Borac” u Banjaluci. Naglašava da se u današnje vrijeme generalno teško baviti sportom jer mnoge stvari odvraćaju pažnju, od telefona i interneta preko društva koje, kako kaže, ne posvećuje dovoljno pažnje sportistima i sportu.

On smatra da svi ljudi, bez obzira na to da li su lica sa invaliditetom ili ne, treba da se oprobaju u različitim sportovima, jer nebo je granica i ništa nije nemoguće, a o ovakvom stavu svjedoče i njegovi uspjesi.

– Pozitivne primjere treba prezentovati mladim ljudima kako bi se uvjerili da se iz neke manje sredine može uspjeti i dosegnuti svjetski okviri. Nakon 20 godina bavljenja sjedećom odbojkom u Banjaluci uspio sam doći do nastupa u Turskoj, gdje sam osvojio evropsko zlato, a potom i zlato u Holandiji na Ligi nacija. Sa Paraolimpijade u Tokiju donio sam bronzanu medalju, koja je po mojim saznanjima i jedina paraolimpijska medalja  u Banjaluci – kazao je Crnobrnja, kojem je porodica od samog starta bila najveća podrška.

Njegov najznačajniji uspjeh u klupskim nastupima je treće mjesto na Evropskom klupskom prvenstvu 2010, a  učestvovao je do sada na svim prvenstvima Srpske i Srbije sa različitim klubovima  i osvajač je više kupova RS.

Da se trudom i radom može doći do uspjeha, svjedok je i paratekvondoistkinja Bobana Latinčić Kozić iz Gradiške. Kako priča za “Glas”, kao mala trenirala je karate, a njen talenat za tekvando prepoznao je jedan trener iz Beograda.

– Tekvondo je sport koji mi je otvorio vidike, upoznala sam dosta ljudi sa hendikepom. Teško je, ali sport je prilagođen osobi sa invaliditetom i kada se trudite, radite i vježbate, rezultati su tu – kazala je Latinčić Kozić, koja je član reprezentacije Srbije.

Ispričala je da trenira kod kuće, gdje joj je sve prilagođeno, a da povremeno ide i u Beograd,  te da joj najveću podršku pruža suprug.

– Od značajnijih rezultata osvojila sam zlato u Srbiji, srebrnu medalju na Evropskom prvenstvu i srebrnu medalju na Svjetskom prvenstvu – kazala je ova paratekvondoistkinja, koja ima zeleni pojas.

Mladim osobama sa invaliditetom je poručila da hrabro koračaju naprijed, da postave sebi cilj i ostvariće ga, dodajući da je baviti se sportom zdravo, pa makar i iz hobija.

 

 

(glassrpske)

Bijeljina

POSTANIMO PRIJATELJI

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .