NOVI GLAS

Znate li šta znači “Amin” – Riječ koja spaja sve religije

Riječ je o terminu koji u minimalno izmijenjenom obliku izgovaraju milioni hrišćana širom svijeta i koji tako postoji već hiljadama godina, ali – šta znači riječ “amin”?

“Amin” je riječ koja se izgovara na kraju (ponekad i na početku) svake hrišćanske molitve, ali postoji i u drugim religijama. Osnovno, duhovno značenje ovog termina je “Neka tako bude!” ili “Tako je!”

Amin je dakle simbol pristajanja i potvrde. Ovaj termin porijeklom je iz hebrejskog jezika, nastao je od riječi “āmēn” koja znači “čvrstina” ili “odlučnost”, ali se i u tom jeziku koristio u značenju “Tako je”, “Neka tako bude!” Zapravo, “amin” je kod starih Jevreja izražavao prije želju, nego izvjesnost. Termin je označavao da nešto što je izgovoreno smatramo istinitim, pa može značiti i “To je zaista tako” ili jednostavno – “Da!”

Prema tumačenju koje se može pronaći u rječniku, ima i onih koji smatraju da je herberjska riječ “āmēn” nastala od početaka A(l), ME(leh) i N(eman), što znači “Bog, kralj dostojan povjerenja”.

Termin je upotrijebljen i u Svetom pismu, a u Apokalipsi je sinonim za samog Isusa Hrista.

Iako je “amin” danas jedan od simbola privrženosti hrišćanskoj vjeri, pojavljuje se u skoro svim većim religijama svijeta. 

U istom značenju se koristi i u sinagogama, dok je teozofi i zastupnici afrocentričnih istorijskih teorija i ezoteričnog hrišćanstva povezuju sa egipatskim bogom Amon Ra. U kabali je Amin magična riječ, a Arapi imaju riječ “amana” koja ima isto značenje i koja se pretvara u “amin” na isti način kao u hebrejskom. 

U prenesenom značenju, u svakodnevnom govoru, “amin” može značiti i “Gotova stvar! ili “Svršeno!”.

Kada je riječ AMIN došla među Srbe

Na pitanje da li je ova riječ došla među Srbe iz latinskog ili grčkog, teško je odgovoriti. Odgovor se vjerovatno krije u tome, odakle su Srbi primili hrišćanstvo. Na prvu ruku vjerujemo da je poteklo iz grčkog jezika, jer je ustaljeno mišljenje da su Srbi hrišćanstvo primili iz Carigrada, preko Nemanjića.

Međutim, sve glasnija su i drugačija mišljenja, koja tvrde da su Srbi hrišćanstvo primili mnogo prije epohe Nemanjića. Postoji pečat srpskog kneza Strojimira iz sredine IX vijeka sa patrijaršijskim krstom na sebi koji o tome ubjedljivo svedoči. U to vrijeme je cijela teritorija čak i savremene Srbije bila pod jurisdikcijom Rima sve do 740. godine. Vizantijski car Lav III oduzeo je Balkan od Rima jer se rimski papa suprotstavio ikonoklasticima, koje je car podržavao.

Stefan Nemanja je u početku kršten prema pravilima Latinske, odnosno Rimokatoličke crkve, dok ga Grci nisu pokrstili (termini „katoličko“ i „pravoslavno“ nisu bili toliko različiti kao danas). Iz tog razloga ne možemo pouzdano reći da li je preko Grka ili preko Latina reč „amin“ došla među Srbe.

 

 

 

NoviGlas / Istorijski Zabavnik

Bijeljina

POSTANIMO PRIJATELJI

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .