NOVI GLAS

NoviGlas Bijeljina – Zbog lošeg poslovanja “Vodovoda” krivična prijava protiv Perkovića, Mitrića i Stanišić?

Rukovodstvo AD “Vodovod i kanalizacija” Bijeljina danas je na konferenciji za novinare iznijelo detalje poslovanja ove institucije pri čemu su ukazali na brojne propuste prethodnog rukovodstva. Podnijete su i krivične prijave.

Vršilac dužnosti direktora AD “Vodovod i kanalizacija” Dragiša Tanacković, istakao je da je u prethodnim godinama počinjen niz malverzacija u poslovanju.

“Jedan od primjera malverzacija su i radovi na izgradnji lokalnog vodovodnog sistema u naselju Banjica. To je nezavisno od sistema vodovoda grada. Prije izbora obećano je da će radovi biti završeni, oni su započeti, ali materijal koji je pripisivan tom radnom nalogu ne poklapa se sa izvedenim radovima. Na primjer, u izvještaju se navodi da je položeno više od kilometar vodovodne mreže, a u realnosti je izvedeno tek 200 metara. Utrošeno je gotovog betona 43 kubika, a u realnosti nije utrošeno ništa”, naveo je Tanacković i dodao da je javnosti predstavljano fiktivno pozitivno poslovanje.

Tanacković je podsjetio da je usvojen izvještaj o poslovnom pozitivnom poslovanju “Vodovoda” iako, prema njegovim riječima, to nije tako.

“Imamo izišljene radne naloge, koji su otvarani fiktivno, ne postoje, jer je sav radni materijal i građevinski morao da prođe kroz naloge. Ja ću vam navesti samo neke količine materijala koji Vodovodu ne treba u tolikim količinama, a za koji se ne zna gdje je završio : blok za zidanje 4184 komada, lima oko 150 kvadrata, drvene građe 22,74 kubika, cementa 44, 55 tona, prirodnog pijeska 454 kubika, ostalog materijala koji “Vodovod” ne koristi – stiropor, staklena vuna, lijepak, mrežica za fasadu, jupol, razni silikoni, tiplovi”. Ovo nije korišteno za potrebe Vodovoda i ne možemo znati gdje je otišlo”, rekao je Tanacković.

Na konferenciji je bilo riječi i o nabavci vodomjera. Kako je istaknuto, potpisan je aneks ugovora u momentu kada je na stanju bila velika količina vodomjera.

“Zbog toga su radnici dovedeni u neizvjesnost kada će biti plata. Uz to nije im omogućeno ovjeravanje knjižica, ni njima ni članovima njihovih porodica. Ipak, i pored svih navedenih problema, moram istaći da neće biti poskupljenja vode i da sve navedeno neće uticati na skok cijene vode”, istakao je Tanacković.

V.D. izvršnog direktora ekonomsko – pravnog sektora Slađana Mitrović istakla je da su u septembru kada je novo rukovodstvo preuzelo upravljanje preduzećem, obaveze iznosile više od sedam miliona maraka, dok su na računu zatekli nešto više od 20 000 KM, što je, zbog prinudne blokade računa, skinuto, nakon čega su ostali bez sredstava.

“Od tih obaveza koje su dospjele, a neizmirene, najveća dugovanja su se  po osnovu poreza i doprinosa na lična primanja i regresa, oko 700 000 KM, tu je i više od dva miliona maraka obaveza po osnovu kredita Evropske banke, obaveze po osnovu kredita IBRD, blizu 900 000 KM. Tu imamo i kratkoročnu pozajmicu preduzeću “Intergaj” u iznosu od 200 000 KM”, navela je Mitrovićeva i dodala da su krenuli od nule, jer na žiro – računu preduzeća nije bilo sredstava.

Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović istakao je da je za utvrđeno stanje odgovorno prethodno rukovodstvo i najavio krivične prijave.

“Da se ovo nedomaćinsko poslovanje ne bi provlačilo ispred očiju naših sugrađana, naravno da je odgovor na ovo podnošenje krivične prijave zbog postojanja osnova sumnje da su odgovorna i službena lica društva nesavjesno postupali na način da su svjesno kršili zakonske odredbe, pri čemu mislimo na zakon o javnim nabavkama, javnim preduzećima, zakon o radu i da su kršene odredbe statuta AD “Vodovod i kanalizacija” i pravilnici o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji”, istakao je Petrović.

Prema njegovim riječima, krivična prijava sadrži 17 strana i 101 prilog.

“Ovo ovdje je početni dio prijave koja će u narednom periodu biti dopunjavana kako se budemo vraćali na prethodne godine i raniji period. Prema Statutu AD “Vodovod i kanalizacija” koji je važeći postoji u ovom dijelu solidarna odgovornost. To znači da je 50% odgovornosti na generalnom direktoru Predragu Perkoviću, a ostatak na izvršnim direktorima – Darku Mitriću i Ivani Stanišić”, rekao je Petrović i istakao da je Stanišićeva razriješena dužnosti prije četiri dana odlukom Nadzornog odbora.

Gradonačelnik Bijeljine zatražio je od OJT da u okviru svojih nadležnosti pokrene postupak i u skladu sa priloženim dokazima riješe krivičnu prijavu u što kraćem roku.

 

 

 

NoviGlas

POSTANIMO PRIJATELJI