NOVI GLAS

Lopare – Odata počast herojima odbrane Republike Srpske (FOTO)

Na brdu Panjik iznad Priboja u opštini Lopare danas je odata počast herojima odbrane Republike Srpske – komandantu Garde “Panteri” Branku Panteliću, kapetanu Stevanu Laziću i za 12 pripadnika ove elitne ratne jedinice koji su poginuli 1992. godine.

Na mjestu gdje su živote položili pripadnici Garde “Panteri” u ime Vlade Republike Srpske govorio je ministar saobraćaja i veza Nedeljko Ćorić koji je istakao značaj Garde i drugih ratnih jedinica u proteklom odbrambeno-otadžbinsko ratu za odbranu ognjišta Srba koji žive na prostoru Majevice.

“Ovi ljudi su živote dali za slobodu Republike Srpske. Mi Srbi u BiH ne želimo ništa drugo nego slobodu, a da bismo imali slobodu treba da imamo državu, jer država je jedina stvar koja može da garantuje slobodu srpskom narodu na ovim prostorima”, ocijenio je Ćorić.

Učesnik bitke na Panjiku koji je ranjen u ovim borbama Savo Cvijetinović, u to vrijeme načelnik Stanice javne bezbjednosti u Loparama, kaže da je ova bitka bila presudna za odbranu majevičkog prostora na početku rata, čime je spriječeno presijecanje putnih komunikacija i zaštićen relej Stolice.

Prema njegovim riječima, to je bila dugotrajna i krvava bitka, ali je na linijama koje su tada uspostavljene i današnja granica Republike Srpske.

Načelnik Lopara Rado Savić rekao je na skupu da je herojska odbrana Priboja odredila budući tok ratnih događanja na majevičkom području i da je obaveza lokalne zajednice da njeguje sjećanje na ove važne događaje, podržava rad opštinske Boračke organizacije i da se svakodnevno bori za što bolji život građana, uključujući i boračku populaciju.

“Potrudili smo se da u Loparama zaposlimo svu djecu poginulih boraca koja su završila fakultet, stipendiramo studente i učenike iz porodica boračke populacije i zajedno sa Vladom Republike Srpske učestvovali smo u izgradnji stambenih jedinica za boračke kategorije”, rekao je Savić novinarima.

Prema njegovim riječima, trenutno se grade još dvije kuće, jedna za ratnog vojnog invalida i druga za demobilisanog borca.

Sjećanje na saborce organizovalo je Udruženje veterana Garda “Panteri”, a predsjednik ovog udruženja Petar Cvijetinović je u izjavi novinarima istakao da je bitka za Panjik jedna od najznačajnijih bitaka za odbranu srpskog naroda u proteklom ratu.

Ispred spomen-obilježja na mjestu pogibije pripadnika Garde “Panteri” služen je parastos i položeno cvijeće.

 

 

 

(srna)

POSTANIMO PRIJATELJI