NOVI GLAS

Kako su u aferi “Korona ugovori” iskoristili vanredno stanje da se obogate – Građanima policijski čas, a njima bahaćenje

Okružni sud u Banjaluci, nakon detaljne analize svih dokaza Posebnog odjeljenja Republičkog javnog tužilaštva, odredio je jednomjesečni pritvor Branislavu Zeljkoviću, direktoru Instituta za javno zdravstvo RS i još trojici osumnjičenih za zloupotrebe u postupcima javnih nabavki tokom pandemije korona virusa.

Osim Zeljkoviću, pritvor je određen Draganu Dubravcu, direktoru firme „Promeding“, Slavku Bojiću, direktoru firme „Procontrol“ i Saši Markoviću, vlasniku turističke agencije „Travel for fan“.

Pritvor osumnjičenima određen je zbog opasnosti da će ukoliko se budu branili sa slobode uticati na svjedoke, te uništiti ili sakriti dokaze bitne za krivični postupak.

Zeljković i ostali, osumnjičeni su da su od 25. marta do 25. maja prošle godine iskoristili vanrednu situaciju proglašenu zbog pandemije korona virusa, te u dva odvojena slučaja oformili konzorcijum firmi koji je učestvovao na pregovaračkim tenderima Instituta za javno zdravstvo u postupcima nabavke medicinske i zaštitne opreme.

Materijalna šteta koju su prema informacijama iz tužilaštva počinili osumnjičeni iznosi 790.000 KM.

Maske nabavljali za 0,36 feninga, a prodavali ih Institutu za 6,9 KM (bez PDV)

U prvom slučaju, Slavko Bojić direktor firme „Procontrol“ i Dragan Dubravac direktor firme „Promeding“ zaključili su ugovor o formiranju konzorcijuma za uvoz zaštitne opreme i medicinskih maski sa JZU Institut za javno zdravstvo RS.

FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Osumnjičeni su, kako je otkrila dosadašnja istraga, bili svjesni da pravno lice „Procontrol“ nije registrovano za promet medicinskom opremom, niti je upisano u registar veleprometnika medicinskim sredstvima, a sve u cilju da se firmi „Procontrol“, kao nekvalifikovanom pravnom licu, pribavi korist.

Branislav Zeljković je, prema navodima iz istrage, u ovom slučaju iskoristio službeni položaj kao direktor Instituta za javno zdravstvo i pribavio korist firmi „Procontrol“ u iznosu od 241.000 maraka, a na štetu Budžeta Srpske.

Zeljković je iskoristio vanredno stanje izazvano pandemijom korona virusa u Srpskoj, kada su građani bili pod nezapamćenom represijom, panikom i zatvaranjem, pa nakon što je „Procontrol“ dostavio ponudu IZJZ za nabavku 50.000 medicinskih maski ukupne vrijednosti 345.000 maraka bez PDV, Zeljković je u ime IZJZ proveo postupak javne nabavke pregovaračkim postupkom i bez objave obavještenja o nabavci 50.000 respiratornih maski.

– Količina i vrijednost nabavke utvrđena je na osnovu ponude firme „Procontrol“ od 24. marta prošle godine. Zeljković je poziv za učestvovanje u postupku javne nabavke uputio firmi koja nije ni bila kvalifikovana za učešće na tenderu, niti je imala dozvolu Agencije za lijekove BiH kojim se odobrava vršenje prometa medicinskih sredstava – objasnio je izvor iz istrage.

Osumnjičeni Zeljković je uz poziv firmi „Procontrol“ dostavio i tendersku dokumentaciju i to dva dana prije zvanične objave obavještenja o nabavci.

Firma „Procontrol“ je, kako otkriva naš izvor iz istrage, po prethodno postignutom dogovoru, višestruko uvećala cijene maski od uvoznih i to na način da se dva puta fakturišu, kako bi se prikrila njihova stvarna vrijednost, a sve u namjeri da IZJZ prihvati takvu ponudu.

Zeljković je 27. marta prošle godine potpisao ugovor sa grupom ponuđača koju su činile firme „Procontrol“ i „Promeding“, iako tenderskom dokumentacijom uopšte nije bila predviđena mogućnost učešča grupe ponuđača.

Ovim ugovorom definisana je realizacija nabavke 50.000 medicinskih respiratornih maski u vrijednosti 403.000 maraka sa PDV-om, a Zeljković je propustio da utvrdi kako uz ponudu nije dostavljen certifikat koji potvrđuje da se radilo o medicinskim maskama, a kako je bilo predviđeno tenderskom dokumentacijom.

FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Firma „Procontrol“ nakon toga IZJZ izdaje račun i otpremnicu za medicinske maske po cijeni od osam maraka po komadu sa PDV-om ili ukupno 403.000 maraka sa PDV, iako je osumnjičeni Bojić znao da je „Promeding“ te maske uvezao iz Kine po ceni od 0,36 maraka po komadu, a potom te maske fakturisao firmi “Procontrol” po cijeni od dvije marke bez PDV po komadu, a „Procontrol“ u konačnici ih prodao po višestruko većoj ceni IZJZ, odnosno za 6,9 maraka po komadu, bez PDV.

Na ovaj način Zeljković je firmi „Procontrol“ omogućio zaradu od najmanje 241.500 maraka, te štetu u istom iznosu po budžet RS.

Turistička agencija “zaradila” 550.000 KM

Po drugoj tački Zeljković se tereti da je iskorištavanjem službenog položaja omogućio nezakonitu zaradu firmi „Travel for fun“ iz Banjaluke koja je u vlasništvu osumnjičenog Saše Markovića.

Zeljković je, kako navodi izvor Srpskainfo, proveo postupak javne nabavke pregovaračkim putem sa grupom ponuđača odnosno firmi „Promeding“ i ovoga puta pomenute turističke agencije, a sve u cilju nabavki medicinskih zaštitnih odijela, maski za lice i beskontaktnih termometara. Procijenjena vrijednost bila je 2,4 miliona maraka bez PDV.

Agencija „Travel for fun“ je na osnovu ranije postignutog dogovora, dostavila ponudu ispred grupe ponuđača, koja je bila sastavljena od pomenute agencije i firme „Promeding“, nakon čega je Zeljković u ime IZJZ potpisao ugovor o nabavci medicinske zaštitne opreme sa osumnjičenim Markovićem, iako je znao da tenderskom dokumentacijom nije predviđena mogućnost učešća grupe ponuđača.

Sumnja se da su Zeljković i Marković počinili krivično djelo u periodu od 9. aprila do 25. maja prošle godine.

Zeljković se tereti da je iskoristio svoj službeni položaj na način da je pribavio korist pravnom licu “Travel for Fun” na način da je iskorištavanjem vanredne situacije prihvatio ponudu za nabavku medicinskih zaštitnih odela, maske za lice i profesionalnog nekontaktnog digitalnog termometra 500 komada, ukupne vrijednosti 2.388.500 KM bez PDV.

Sumnja se da Zeljković nije izvršio nadzor niti provjeru narudžbe, te je umjesto medicinskih dobio nemedicinska odijela bez odgovarajuće medicinske deklaracije, certifikata i standarda koji nisu porijeklom iz Kine već su proizvedeni u BiH, iako se u ponudi navodilo da su iz Kine.

FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

U ovom slučaju takođe je navedena veća cijena od nabavne, a agencija “Travel for Fun” je stekla korist u iznosu od 550.000 KM na štetu budžeta RS.

Zeljković: Radio sam u skladu sa zakonom

Branislav Zeljković direktor Instituta za javno zdravstvo RS izjavio je tokom saslušanja u tužilaštvu da nije učinio krivična djela koja mu se stavljaju na teret, te da su on i službe kojima je rukovodio, postupali u skladu sa zakonom. Zeljković je ujedno tužioca upoznao da on nije izbjegavao dolazak na saslušanje, te da je 15. septembra (dan akcije i hapšenja osumnjičenih) imao zakazan pregled u Beogradu i da je zbog toga napustio Banjaluku.

– Nisam znao kada će se obaviti pretres i da će se u to vrijeme ukazati potreba za mojim ispitivanjem – branio se osumnjičeni Zeljković.

FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Nakon što je saznao da su ga tražili, Zeljković je naveo da se javio glavnom inspektoru Uprave za organizovani i teški kriminalitet.

U prilogu je dostavio i medicinsku dokumentaciju u originalu.

Prema ovoj dokumentaciji, pregled Zeljkovića kod specijaliste za ORL u UKC Srbija trajao je svega 10 minuta. Iz dokumentacije koju je Zeljković dostavio republičkom javnom tužiocu, vreme prijavljivanja na pregleda bio je u 17.49, a završetak pregleda u 17.59 kod ljekara specijaliste ORL.

Sami u odvojenim ćelijama

Branislav Zeljković direktor Instituta za javno zdravstvo RS i saučesnici Dragan Dubravac, Slavko Bojić i Saša Marković smješteni su u pritvorsku jedinicu Kazneno popravnog zavoda Banjaluka na Tunjicama.

Izvor Srpskainfo izjavio je da su osumnjičeni razdvojeni u odvojene ćelije.

– Zeljković, Dubravac, Bojić i Marković su u odvojenim ćelijama i bez “cimera”- otkrio je izvor Srpskainfo iz pravosuđa.

 

 

(srpskainfo)

POSTANIMO PRIJATELJI