NOVI GLAS

Trobojke na prozorima i balkonima – Srpska i Srbija obilježavaju Dan srpskog jedinstva

Republika Srpska i Srbija obilježavaju Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

Građani su pozvani da danas na svoje domove istaknu srpske trobojke. U Banjaluci je juče održana Svečana akademija, a centralna manifestacija će biti održana danas u Beogradu.  Prenos obilježavanja pratite na RTRS od 17.25.

U kalendar zajedničkih praznika, Srpska i Srbija su prošle godine upisale i 15. septembar, Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, kada se obilježava godišnjica proboja Solunskog fronta u Prvom svjetskom ratu.

Povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave parlamenti u Srbiji i Republici Srpskoj danas će usvojiti Zakon o upotrebi srpskog jezika u javnom životu i zaštiti i očuvanju ćiriličkog pisma.

Inicijativa o usvajanju Zakona potekla je od srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Prijedlog predviđa širenje kruga subjekata koji su u obavezi da koriste ćiriličko pismo, kao i stimulativne mjere koje su usmjerene na privatni sektor, odnosno olakšice za one koji se odluče da u svom radu i poslovanju koriste ćiriličko pismo.

POSTANIMO PRIJATELJI