NOVI GLAS

Napadi na “TRB” – Ristić podnio tužbe, šta kažu radnici?

Generalni direktor kompanije „TRB“ Slaven Ristić podnio je više tužbi za klevetu, saznaje NoviGlas. Razlog su, kako nezvanično saznajemo, neistine i optužbe o lošem kvalitetu TRB-ovih proizvoda “Despot” i “Vampir” iznijete u javnosti prethodnih dana.

Ristić je, u kratkoj telefonskoj izjavi, za NoviGlas potvrdio da su tužbe podnijete.

„Time se sada bave nadležni organi. Sud je taj koji će donijeti odluku i reći šta je istina na osnovu činjenica i dokaza. Nemam više ništa da dodam o tom pitanju“, rekao je Ristić.

TRB: O kvalitetu govore sertifikati, procjene i analize eksperata

U „Tehničkom remontu Bratunac” ističu da su pištolj „Vampir“ i oklopno vozilo „Despot“ napredni modeli koji se proizvode prema svjetskim standardima.

„Vampir“ i „Despot“ prije proizvodnje prošli su sve potrebne kontrole i dobili pozitivne ocjene, jer je to glavni preduslov za započinjanje proizvodnje. Proizvodi se savremenom opremom, većinom domaće proizvodnje, specijalnim i standardnim alatima, takođe domaće proizvodnje. Postoji veliki interes i potražnja za našim pištoljem, jer se pokazao kao veoma kvalitetan, što je dovelo do sklapanja višegodišnjih ugovora za njegovu isporuku na domaće i, posebno, strano tržište”, objašnjava Marko Mrkajić, Izvršni direktor Tehničkog remonta Bratunac.

On je podsjetio da „Vampir“ i „Despot“ dobijaju najviše ocjene na brojnim sajmovima naoružanja, ali i od vojnih analitičara i poznavalaca oružja.

„Interesantno je istaći da je svojevremeno i vojno – politički analitičar Miroslav Lazanski, istakao da se pištolj RS-9 “Vampir” proizveden u Bratuncu može mjeriti sa “Valterom”, “Sig Sauerom” i češkom “Zbroevkom”, dok je vozilo “Despot” u svojoj konkurenciji sa pogonom na četiri točka sasvim solidno za policijsku upotrebu. Sada smo u situaciji da nešto što smo godinama razvijali i za to imamo potvrdu kvaliteta i jasne smjernice proizvodnje, neko sada naziva „smećem“ i „skalamerijom“, što je nedopustivo“, rekao je Mrkajić.

Šta kažu radnici?

U TRB je zaposleno oko 300 radnika. Pitali smo ih, šta oni misle o optužbama na račun lošeg kvaliteta proizvoda u čijoj proizvodnji učestvuju.

„Iskreno, nisam čuo, slabo se ja bavim time ko šta piše, ali ja mogu reći jedno – firma čvrsto stoji na nogama i pustite nas da radimo“, ističe jedan od dugogodišnjih radnika koji nije želio da mu objavimo ime.

Metaloglodač Danijel Kovačević ističe da je napravio preko 30% dijelova na “Despotu” i dodaje da su priče koje kruže izmišljotina.

“Despot se digao ni iz čega, nije ničija kopija i naravno da je bilo izmjena, ali sve je isto, svi su isto napravljeni, lično sam pravio te dijelove. Sve je laž, od toga da se farba u nekontrolisanim uslovima, preko svega ostalog. Imamo komoru u kojoj farbamo, a ta slika farbanja u polju je maketa “Despota” koja još uvijek stoji u firmi”, oštar je bio Kovačević.

“To je sramota jedna! Zbog nečije obijesti i želje da bude u centru pažnje da se dovede u pitanje kvalitet “Despota” i “Vampira”. Imate vi za to inženjere i stručnjake – ako oni kažu da je dobro i startuje proizvodnja, a ovdje se radi punom parom, tako da to sve govori. Što da naša policija nosa češki pištolj kad može naš, bratunački”, oštar je je radnik koji je želio ostati anoniman.

Analitičari ne isključuju mogućnost da napadi na Ristića i TRB imaju političku pozadinu.

“Na ovaj slučaj gledam kao na pokušaj diskreditovanja jedne, koliko ja znam, uspješne firme, koja je izgradila svoj identitet, ali i kvalitet i ima svoje mjesto na tržištu. Nekome je očito zasmetao Slaven Ristić prevashodno zbog uspješnog poslovanja, a možda i zbog njegovih političkih ambicija koje je neko prepoznao kao konkurenciju. Pobornik sam kritičkog mišljenja,ukazivanja na probleme a posebno ozbiljnih pristupa u rješavanju tih problema. Ali, mislim da su ovaj primjer, kao i mnogi drugi, nešto sasvim drugo – čini mi se da su napadi politički instruisani a da su u tom cilju radnici i kompanija “TRB” kolateral”, smatra analitičar Drago Vuković. 

TRB

Tehnički remont je firma koja je, nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma, dislocirana iz Hadžića u Bratunac. Osnovna djelatnost ovog preduzeća bila je i ostala remont naoružanja i vojne opreme, u čemu ima tradiciju dugu 55 godina i bilo je jedno od četiri preduzeća te vrste u bivšoj Јugoslaviji.

 

 

NoviGlas

Bijeljina

POSTANIMO PRIJATELJI

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .