NOVI GLAS

Dodik: Uhapsiti sve osumnjičene za ratne zločine

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas u Banjaluci da sve osumnjičene za ratne zločine treba uhapsiti i poručio da članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović nisu BiH.

“Predsjedništvo BiH može donositi odluke ako sva tri člana odlučuju. Ono što su oni juče uradili je karikatura koja ne doprinosi ničemu. Treba dozvoliti da pravosuđa zemalja u regionu rješavaju slučajeve ratnih zločina”, rekao je Dodik novinarima komentarišući hapšenje bivšeg funkcionera federalnog MUP-a Edina Vranja koji se sumnjiči za ratne zločne u Goraždu.

On je istakao da je Srbija demokratski organizovana zemlja i pravna država.

“Svako ko se sumnjiči za ratni zločin treba da bude priveden i ovdje u BiH. Zašto se sada diže galama o posljednjem slučaju, pa koliko su oni Srba uhapsili? Sud treba da odluči da li je neko kriv ili nije, a ne Komšić i Džaferović. Njih dvojica čine sve kako bi se ovdje sve raspalo”, rekao je Dodik i podsjetio da su Sud i Tužilaštvo BiH selektivni, jer su uglavnom procesuirali Srbe.

On kaže da Komšić i Džaferović ne mogu ambasadora Srbije Aleksandra Đorđevića zvati na kafu, a nakon toga sve predstaviti kao pozivanje na konsultacije u veoma zvaničnoj diplomatskoj formi.

“Čestitam ambasadoru Srbije na dostojanstvenom ponašanju. Ne može se Srbija svesti na minimalnu mjeru i pozivati nekoga na kafu. Priča u Sarajevu da su oni žrtve, govori da žele da zaštite zločince koji su počinili zločine nad Srbima i to im je osnovna politika. Jasno je kuda sve ide u BiH, a to je skrnavljenje i zloupotreba institucija, te suprotstavljanje pravnoj državi”, zaključio je Dodik.

 

 

(srna)

POSTANIMO PRIJATELJI