NOVI GLAS

Ministarstvo spoljnih poslova BiH izdalo upozorenje : “Ako ste u ratu branili BiH, ne putujte u Srbiju”

Ministarstvo spoljnih poslova Bosne i Hercegovine izdalo je danas upozorenje građanima BiH za putovanja u Republiku Srbiju.

“Preporučuje se svim državljanima Bosne i Hercegovine koji na bilo koji način bili uključeni u odbranu Bosne i Hercegovine u periodu od 1992. do kraja 1995. godine da do daljnjeg ne putuju u Republiku Srbiju”, navodi se u upozorenju, prenosi Klix.

Kažu kako se upozorenje izdaje zbog rizika od hapšenja i procesuiranja u Republici Srbiji pod optužbama za ratni zločin, a na bazi ranijih slučajeva hapšenja bh. državljana protiv kojih se u Bosni i Hercegovini ne vode postupci niti ih pravosudne institucije BiH terete za ratne zločine.

“Nažalost, upozorenje se izdaje zbog okolnosti u kojima institucije Republike Srbije ne pokazuju volju za aktivnom međunarodnom saradnjom i razmjenom informacija u ovoj oblasti a na bazi ranije potpisanih protokola i međunarodnog prava”, saopštili su iz Ministarstva spoljnih poslova BiH.

Upozorenje je uslijedilo nakon hapšenja Edina Vranja u Srbiji u subotu te procesuiranja za zločine u Goraždu. Njemu je danas određen je jednomjesečni pritvor.

 

 

NoviGlas

Bijeljina

POSTANIMO PRIJATELJI

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .