NOVI GLAS

Bijeljina – “Novi Žitopromet” radi punom parom, brašno planiraju da izvoze u Tursku

Preduzeće “Novi Žitopromet” otkupilo je oko 10.000 tona pšenice od semberskih ratara, a kvalitetno brašno koje proizvode za domaće tržište planiraju da izvoze u region i Tursku.

Šef proizvodnje u tom preduzeću Dušan Tomić rekao je za “Glas Srpske” da su simbolično 15. jula pokrenuli mlinove koji su stali istoga dana prije tri godine usljed brojnih problema koji su zadesili nekadašnjeg giganta mlinsko-prerađivačke industrije.

– Prezadovoljni smo kako je sve krenulo od 1. marta. Svi koji su do sada predali pšenicu u naše silose isplaćeni su po cijeni od 0,36 ili 0,37 KM po kilogramu, izuzev ratara, koji mijenjaju rod za brašno ili stočnu hranu. I oni će ovih dana biti namireni – kazao je Tomić.

Dodao je da su ratari veoma zadovoljni što je proizvodnja u ovom preduzeću ponovo pokrenuta jer im je sada otkup zagarantovan, zbog čega već na jesen planiraju da produže brazdu pod hljebnim žitom.

Kvalitetno brašno koje sada izlazi iz njihovih mlinova već stiže na police domaćih marketa, a Tomić naglašava da uveliko kuju plan za plasman svog proizvoda na inostrana tržišta.

Brašno planiramo izvoziti u Srbiju, Sjevernu Makedoniju i Tursku – kazao je Tomić.

Firma je ranije nosila naziv “Žitopromet”, a zahvaljujući pravovremeno otvorenom stečaju sačuvana je imovina. Fočanska kompanija “Pavgord” je 18. januara ove godine kupila nepokretnu imovinu “Žitoprometa” po cijeni od 3,1 milion maraka i tako postala stoprocentni vlasnik preduzeća. Ranije su kupili i pokretnu imovinu mlinsko-prerađivačkog giganta, te uplatili 600.000 maraka za doprinose radnicima kako bi im bio povezan radni staž.

Problemi u “Žitoprometu” javili su se 2018. godine. Silosi su tada bili puni pšenice, ali su pogoni stajali i skupljali prašinu jer ratarima nije bio plaćen rod. Zbog neisplaćenih plata i doprinosa radnici su tada stupili u štrajk. Do otvaranja stečaja u decembru 2019. godine “Žitopromet” je zapošljavao 113 radnika.

Zaposleni

Dušan Tomić je rekao da u “Novom Žitoprometu” radi 50 radnika, većinom onih koji su bili zaposleni u nekadašnjem “Žitoprometu”.

-Svakog ponedjeljka na posao se vrati četiri ili pet radnika koji su završili na birou kada je stečaj otvoren. Sve obaveze prema zaposlenima se izmiruju na vrijeme, i za ova četiri mjeseca kako radimo plata nijednom nije zakasnila ni dan – kazao je Tomić.

 

(glassrpske)

POSTANIMO PRIJATELJI