NOVI GLAS

Pravo na umanjenje poreske osnovice – Za povrat poreza donji prag 850 KM

Da bi ostvario pravo na umanjenje poreske osnovice poreza na dohodak za jednog člana uže porodice, radnik u Republici Srpskoj mora da ima platu od najmanje 850 maraka, ali mjesečni iznos povrata poreza od 1. jula, kada su zakonske izmjene stupile na snagu, uduplan je na 15 maraka.

U Poreskoj upravi RS pojašnjavaju da je izmjenama Zakona o porezu na dohodak propisano da je osnovni lični odbitak poreske osnovice poreza na lična primanja povećan sa 6.000 na 8.400 KM godišnje, što iznosi 700 KM na mjesečnom nivou.

Iznos osnovnog ličnog odbitka poreske osnovice po osnovu izdržavanih članova uže porodice povećan je sa 900 na 1.800 KM godišnje, odnosno mjesečni iznos povećan je sa 75 na 150 KM – objasnili su u Poreskoj upravi.

Kada je riječ o najmanjoj plati radnika koja je potrebna za ostvarenje tog prava, podsjećaju da se ona utvrđuje u skladu sa odredbama Zakona o radu.

Uzimajući u obzir iznos osnovnog ličnog odbitka od 700 KM najmanju platu koju bi radnik trebalo da ima da bi ostvario umanjenje poreske osnovice poreza na dohodak za jednog člana uže porodice je 850 KM, a za dva člana 1.000 KM – istakli su u Poreskoj upravi.

Novi propisi zbunili su radnike koji su ovih dana zatražili poresku karticu, jer su ranije pravo na umanjenje na osnovu izdržavanih članova porodice imali i oni čija je plata bila 575 KM.

Nakon što smo dobili dijete odlučio sam da tražim povrat poreza s obzirom na to da izdržavam suprugu i dijete. Međutim, poslodavac mi je rekao da na to više nemam pravo jer moja plata nije dosegla prag potreban za dvoje izdržavanih članova. Ostao sam na istom jer sad ću za jednog člana dobijati 15 KM, koliko bi po starom imao za dvoje – rekao je Banjalučanin Nikola Perić.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Saša Trivić ističe da prosječna plata u privredi iznosi do 800 maraka.

Druga priča je to što dobar dio radnika ima prikazanu nižu platu, zbog zloupotreba i isplata plata na crno. Primjetno je da se isplate u kovertama smanjuju, ali ih i dalje ima puno. Problem nije u odluci Vlade nego u isplatama plata – rekao je Trivić koji je i vlasnik kompanije “Krajina klas” u okviru koje posluje i lanac pekara “Manja”. Dodao je da od 550 zaposlenih u njegovoj firmi 120 koristi poreske olakšice.

Predsjednik Sindikata trgovine, ugostiteljstva, turizma i uslužnih djelatnosti RS Goran Savanović rekao je da su plate u ovom sektoru niske i da je malo onih koji imaju bar 850 maraka mjesečno.

Poboljšanje će se osjetiti kod odbitka poreza na 700 maraka, to je nekih dvadesetak maraka i ništa više. Trenutna situacija je takva da se u ugostiteljstvu dižu plate zbog sezone i dostižu i 1.000 maraka, ali smatram da je to kratkog daha. Osim toga, pitanje je i na koje iznose su ti radnici prijavljeni jer znamo da i dalje ima onih koji dio te plate dobijaju u koverti – rekao je Savanović i dodao da je svako povećanje plate dobro, te da je trenutno nedostatak stručnog kadra najveći problem.

Poreske kartice

U Poreskoj upravi RS pojašnjavaju da će Uprava za obveznike koji ostvaruju pravo na umanjenje poreske osnovice po osnovu izdržavanih članova uže porodice i kojima je po tom osnovu izdata poreska kartica, izvršiti usklađivanje, odnosno promjenu podataka o iznosu prava na umanjenje poreske osnovice u skladu sa zakonom. S tim u vezi, obveznici nisu dužni podnositi novi zahtjev za izdavanje poreske kartice.

 

(glassrpske)

POSTANIMO PRIJATELJI