NOVI GLAS

Petrović posjetio Badovince – Zajednička briga o selima Srbije i Semberije (FOTO)

Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović i državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije Darko Božić posetili su zemljoradničke zadruge “Alfa-farm 2018”, u Badovincima kod Bogatića, i “Voćar” Bogosavac “, u Bogosavcu kod Šapca.

Zahvalni smo domaćinima što su imali priliku da se sami uvjere u način rada i organizacije uspješnih i modernih srpskih zadruga, kao i opšti preporod zadrugarastva i poljoprivrede u našoj matici Srbiji. Učinićemo sve da se postigne preporod zadruga i naših sela u Semberiji i Republici Srpskoj, a taj posao naučićemo od najboljih: od tima stručnjaka na čelu sa ministrom za brigu o selu Milanom Krkobabićem. Sagledavši odlične rezultate njihovog rada, mogu slobodno reći da je i Republici Srpskoj potreban jedan Milan Krkobabić. Ovi vrijedni mladi ljudi i njihov poslovni poduhvat pravi su primjer srpskog jedinstva, koji nam je prijeko potreban. Iz porodične i komšijske sloge, koja je prisutna u tako uspješnim zadrugama, izvire naš najviši patriotski ideal: nepokolebljiva sloga svih Srba i svih naših krajeva. Uvjeren sam da će sjajna ideja o oživljavanju zadruga značajno doprinijeti rastu srpske privrede, spasenju srpske poljoprivrede i sela i, što je najvažnije, moralnoj obnovi srpskog društva. Kao dijete srpskog sela mogu da tvrdim da bez opstanka naših sela ne može biti zdravog društva – istakao je gradonačelnik Petrović.

Ministarstvo za brigu o selu Republike Srbije pomaže novoformiranim poljoprivrednim zadrugama, koje su osnovane od 2017. godine, sa 7,5 miliona, stare zadrugu do 15 miliona i složenim zadrugama, koje uključuju spajanje dvije ili više zadruga, sa do 60 miliona dinara.

Zadrugarstvo u Srbiji ima dugu tradiciju, jer je prva srpska zadruga osnovana prije 130 godina, ali i veliku šansu za razvoj u budućnosti. Zadruge koje smo danas posjetili primjer su dobre prakse i ekonomske održivosti udruživanja poljoprivrednika. 2017. godine, Milan Krkobabić, tadašnji ministar regionalnog razvoja, a danas ministar ruralnog razvoja, pokrenuo je program „500 zadruga u 500 sela“ i svjedoci smo uspjeha ovog programa, čiji je ambiciozni cilj gotovo udvostručen, jer danas imaju čak 952 novoosnovane zadruge. Naši gosti dolaze iz Semberije koja ima veliki potencijal za poljoprivredni razvoj. Zajedno ćemo raditi na obezbjeđivanju razvoja srpskih sela i zadruga sa obje strane Drine, kako bismo sačuvali naše stanovništvo na vjekovnim ognjištima – naglasio je državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije Darko Božić.

Posjeti su, između ostalih, prisustvovali zamjenik predsjednika Bogatića Teodor Teodorović, načelnik Mačvanskog upravnog okruga Vladan Krasavac, direktor Poljoprivredne savjetodavne i stručne službe Šabac Zoran Beljić, predsjednik Zadružnog saveza Srbije Nikola Mihailović, predsjednik Zadružnog saveza Republike Srpske Rajko Kulaga i predsjednik Zadružnog saveza Bosne i Hercegovine Slavko Dobrilović.

Cilj napora naše vlade upodrđci zadrugarstvu je, pored ekonomskog aspekta, opstanak i revitalizacija naših sela. Mačvanski upravni okrug dostupan je susjednim opštinama, s druge strane Drine, za učešće u zajedničkim projektima za razvoj naših sela i poljoprivrede, ali i za razmjenu praktičnih iskustava i bilo koju drugu vrstu pomoći – rekao je načelnik upravni okrug Mačvan Vladan Krasavac.

Zemljoradnička zadruga “Alfa-farm 2018” okuplja osam porodica i godišnje u tri turnusa isporuči na tržište oko 15.000 tovnih svinja. Investicija u ovu savremenu farmu tovnih svinja iznosila je oko 20 miliona dinara, od čega je 7,5 miliona obezbijedilo Ministarstvo za razvoj sela. Zadruga “Voćar Bogosavac” osnovana je 2019. godine i prošle godine je, pored vlastite proizvodnje, otkupila oko 750 tona voća od mačvanskih i pocerskih voćara. Raspolaže modernim prostorom za skladištenje i hladnjake za čuvanje voća, a većinu svojih proizvoda izvozi na strana tržišta.

Zadružni savez Srbije je svojim radom na terenu primijetio da je ključ uspjeha poljoprivrednih zadruga sloga. Takođe, pored podrške države i akademske zajednice, uloga lokalnih samouprava je veoma važna. Mi iz zadružnih saveza Srbije, Republike Srpske i BiH iskoristili smo današnji sastanak za unaprijeđenje naše saradnje koja je već na vrlo visokom nivou. Već sarađujemo u zajedničkim nastupima na sajmovima, povezujemo naše zadruge i zajedničko učešće u projektima, a uskoro će biti potpisan i zvanični ugovor Srbije i Republike Srpske o saradnji u oblasti poljoprivrednih zadruga – rekao je predsjednik Zadružnog saveza Srbije Nikola Mihailovic.

Gradonačelnik Petrović najavio je da će, slijedeći uspješan model primijenjen u Srbiji, Gradska uprava Bijeljina podržati razvoj zadruga među poljoprivrednim proizvođačima u Semberiji i pozvao Vladu Republike Srpske da se uključi u podršku revitalizaciji naših sela. Kao prvi korak u ovom poduhvatu, najvio  je da gradska uprava planira da u narednoj godini sufinansira izgradnju hladnjača za skladištenje poljoprivrednih proizvoda, koje će moći da koriste svi udruženi poljoprivrednici.

 

NoviGlas

Bijeljina

POSTANIMO PRIJATELJI

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .