NOVI GLAS

NoviGlas Bijeljina – Psiholog Danijela Ostojić : Kako vrućine utiču na naše psihičko zdravlje?

Vrućina nam nije saveznik po pitanju zdravlja. Previsoke temperature često negativno utiču na naše raspoloženje, koncentraciju i pamćenje, mada mnogo ozbiljniji uticaj, vrijeme kakvo je aktuelno ovih dana, ima na one osobe kod kojih su već prethodno uočeni psihički problemi, potvrdila je za NoviGlas psiholog Danijela Ostojić.

„Kada se nađemo u ljetnom periodu u kome su česti porasti temperature do 40 stepeni, istina je da takav toplotni val negativno utiče na naš nervni sistem. Dokazano je da smo tada pojačano razdražljivi, tjeskobni, a ponekad i agresivni. Međutim ovaj uticaj se odnosi na osobe koje se lijče od nekih mentalnih bolesti, kod osoba koji su hronični bolesnici ili imaju sklonost ka mentalnim poremećajima. U svim drugim slučajevima, odnosno u normalnoj populaciji, ljudi imaju adaptivni mehanizam da se prilagode svim okolnostima na planeti Zemlji, jer da nije tako evolucijski ne bi opstali kao nacija“, ističe Ostojićeva za NoviGlas.

Ona kao drugu važnu stvar navodi da je jako bitno da razumijemo da se mi ponašamo i osjećamo na način kako razmišljamo.

„To bi značilo da način razmišljanja uveliko utiče kako ćemo se osjećati u tim vrelim danima. Prema tome, osobe koje su sklone kukanju, optuživanju drugih faktora za njihovo neraspoloženje, nastaviće tako da razmišljaju bez obzira koje je godišnje doba“, zaključuje Ostojićeva.

 

 

NoviGlas

Bijeljina

POSTANIMO PRIJATELJI

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .