NOVI GLAS

Svjedok burnih vremena – Nedaleko od Bijeljine nalazi se najveći hram u Republici Srpskoj! (FOTO GALERIJA)

Kraj samog magistralnog puta Bijeljina – Banja Luka u posavskom selu Obudovac, najvećem selu u opštini Šamac, nalazi se hram Rođenja Presvete Bogorodice koji je najveća pravoslavna bogomolja u Bosni i Hercegovini i najveća seoska pravoslavna crkva na prostoru Srpske pravoslavne crkve.

Pogled sa pravog puta magistrale “puca” na zvonik hrama, koji je visok 46 metara sa krstom i koji svojom visinom dominira posavskom ravnicom.

Crkva rođenja presvete Bogorodice u Obudovcu građena je u mješavini srpsko – vizantijskog i baroknog stila punih 18 godina, sa manjim prekidima od 1864. do 1882. godine. Dužina crkve je 38 metara a širina 22 metra, a njena osnova je pravougaona. Sami temelji crkve su dubine 3 metra pod zemljom a zidovi su debeli oko 1,5 metar.

Kamen po kamen…

Kamen za izgradnju crkve dovožen je iz rudnika kod Bosanske Bijele i iz rudnika Opeža kod Modriče. Inače, kamen koji se koristio za gradnju donjeg dijela crkve zove se „siga“ i klesan je u rudnicima, dok je gornji dio zidan ciglom. Drvena građa je iz Vozuće, dobijena na poklon od Manastira Vozuća, a dopremana je tako što je spuštana niz rijeku Bosnu do Šamca, a otud prevožena u Obudovac na konjskim zapregama.

U unutrašnjosti hrama nalazi se ogroman ikonostas visine 19,5 metara od drveta. Glavne radove na ikonostasu izvodio je poznati umjetnik i ikonopisac Roman Petrović iz Sarajeva, a rađen je u periodu od 1937. do 1940. godine. Ikonsotas ima 24 ikone i svi sveci na ikonama su u prirodnoj veličini. Hram ima četiri ulaza, a u zvoniku su smještena tri masivna zvona.

Pomoć iz carske Rusije

Crkvu je gradilo dvadesetak okolnih sela, a dobrovoljni prilozi za gradnju crkve prikupljani su na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine, Srbije, Vojvodine, pa čak i iz carske Rusije. Pominje se i cifra od 16000 cesarskih dukata (zlatnika) koji su prikupljeni iz raznih krajeva svijeta za izgradnju crkve.

Dozvola od sultana

Dozvola za gradnju crkve dobijena je od sultana iz Carigrada, a same radove vodio je protomajstor Tasa iz Ohrida sa još pedeset majstora i radnika. Crkva je osveštana u jesen 1882. godine.

“Zanimljiva je ta snaga vjere, nade i upornosti pobožnih Srba koji su u vrijeme Otomanske vladavine, odlučili da prave ovako veliki hram da mogu se okupljaju i mole u njemu. Crkva je u to vrijeme bila duhovna, obrazovna i kulturna institucija za narod ovog kraja. Hram je bio oštećen i pustošen u dva svjetska rata, ali je uvijek iznova obnavljan snagom srpskog naroda ravne Posavine”, ispričao je protojerej – stavrofor Dragan Todorović, starješina hrama u Obudovcu.

Protojerej – stavrofor Dragan Todorović

Putokaz i Đura Jakšić

Zanimljiv je i podatak da su Krajišnici koji su u ljeto 1992. godine krenuli u proboj Koridora prema Srbiji kasnije rekli da im je zvonik crkve u Obudovcu bio jedan od orijentira kuda trebaju da se kreću i jurišaju prema slobodi i prestonici Beogradu. Ovdje sečuva slika koju je naslikao i ovom hramu poklonio srpski slikar Đura Jakšić. Hram rođenja presvete Bogorodice proglašen je zajedno sa grobljem i spomen pločama koje se nalaze u porti hrama za nacionalni spomenik BiH 2005. godine.

 

FOTO GALERIJA : 

 

 

Marko Mitrović za

NoviGlas

Bijeljina

POSTANIMO PRIJATELJI

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .