NOVI GLAS

Zloupotrijebili položaj – Pričinili materijalnu štetu Medžlisu Islamske zajednice

Policijski službenici PU Prijedor podnijeli su izvještaj Okružnom javnom tužilaštvu Prijedor o počinjenom krivičnom djelu protiv lica Ј.K. iz Bihaća, zbog postojanja osnova sumnje da je počinilo krivično djelo zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja i krivično djelo povreda obaveza vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje.

Izvještaj je podnesen i protiv lica R.K. iz Novog Grada, zbog postojanja osnova sumnje da je počinilo krivično djelo zloupotreba položaja odgovornog lica i krivično djelo pronevjera.

Osumnjičeni Ј.K. se tereti da je kao lice imenovano za zastupanje Islamske zajednice u Novom Gradu, u periodu od aprila 2015. godine do februara 2019. godine, sa žiro računa za unutrašnji platni promet koji je otvorio u banci u Bihaću, sukcesivisno podigao novac u iznosu od 114.890,00 KM, koji je kao novčana doplata za razmjenu zemljišnih parcela trebao biti uplaćen na poseban račun Medžlisa Islamske zajednice Novi Grad i potrošen za kupovinu nekretnine – ističe se u saopštenju.

Navedeni novčani iznos osumnjičeni je evidentirao kao prihod u blagajni Medžlisa, a potom kao lice ovlašteno za raspolaganje novčanim sredstvima, podigao novac iz blagajne u iznosu od 113.369,40 KM, pribavljajući na taj način protivpravnu imovinsku korist za sebe i za druga lica.

U saopštenju se dodaje da se osumnjičeni Ј.K. takođe tereti da je bez sertifikata vodio knjigovođstvo Medžlisa, a sačinjenu knjigovodstvenu dokumentaciju ovjeravao kod ovlaštenog knjigovođe.

Osumnjičeni R.K. se tereti da je u periodu od marta 2015. do februara 2019. godine, obavljajući dužnost blagajnika i sekretara, pribavljajući protivpravnu imovinsku korist za sebe i druga lica, iz blagajne Medžlisa isplatio novac u ukupnom iznosu od 37.374,00 KM, koji je nenamjenski potrošen – saopšteno je iz PU Prijedor.

Na ovaj način osumnjičeni su oštetili Medžlis Islamske zajednice u Novom Gradu za ukupan iznos od 150.743,40,00 KM.

 

(rtrs)

POSTANIMO PRIJATELJI