NOVI GLAS

NoviGlas Bijeljina – Dok se čeka obnova seritfikata za tumače znakovnog jezika ispaštaju gluvonijeme osobe u Semberiji

Na teritoriji grada Bijeljina  registrovano je oko 270 osoba sa oštećenjem sluha i govora. Ovo je podatak iz 2018. godine i činjenica je da je u stvarnosti takvih osoba mnogo više.

Gluvonijeme osobe ni najintimnije životne trenutke ne mogu doživjeti bez tumača znakovnog jezika. Tumači su s njima i kada se vjenčavaju, dobiju dijete i kada idu kod doktora, a nažalost i kada se razvedu ili kada imaju smrtni slučaj. Tu vrstu pomoći gluve i nagluve osobe u Semberiji nemaju iz više razloga.

Na prste jedne ruke mogli su da se nabroje tumači znakovnog jezika u Bijeljini od kojih nikom od 2018. godine nije obnovljen sertifikat. Isti se do sada obnavljao na svake tri godine, i izdavao u Savezu gluvih i nagluvih RS, da bi na kraju tumači dobili informaciju da je to prešlo na Ministarstvo obrazovanja i do danas se čeka na obnovu, potvrđeno je redakciji portala NoviGlas od strane sada „nesertifikovanog“ (ne svojom voljom) tumača znakovnog jezika, kao poznavaoca.

Da stvar bude još lošija, ni u Gradskoj upravi ne postoji angažovana osoba kvalifikovana za rada sa gluvim i nagluvim osobama.

Do tog podatka došli su ispred Narodne partije Srpske, čiji članovi su predali  Inicijativu “Želim da znam , želim da čujem” za ostvarivanje prava na znakovni jezik,  odnosno obezbjeđivanje prevodioca znakovnog jezika u gradskoj upravi radi ostvarivanja prava osoba sa oštećenjem sluha i govora garantovanih Ustavom Republike Srpske i Zakonom o upotrebi znakovnog jezika.

„Inicijativa je predata Skupštini grada Bijeljina i gradonačelniku, ona se odnosi na angažovanje prevodioca znakovnog jezika u Gradskoj upravi, a sve u skladu sa članom 5. Zakona o upotrebi znakovnog jezika, kojim je predviđeno da osoba sa oštećenjem sluha i govora ima pravo na uoptrebu znakovnog jezika pred republičkim organima uprave, organima jedinice lokalne samouprave i javnim ustanovama“, kaže Helena Stojić ispred Narodne partije Srpske.

Ona zaključuje da se čeka razmatranje ove inicijative na nekoj od narednih sjednica Skupštine Grada, dodajući da je značaj pokrenute inicijative je veliki ako se uzme u obzir da u zakonu o upotrebi znakovnog jezika RS gluva lica imaju pravo da upotrebljavaju znakovni jezik pred republičkim organima uprave, organima jedinice lokalne samouprave i javnim ustanovama, te da gluvo lice ima pravo i obavezu na upotrebu znakovnog jezika i u svim drugim životnim situacijama u kojima bi gluvoća značila smetnju pri ispunjavanju njegovih prava, potreba i obaveza, uključujući i postupak međunarodne pravne pomoći.

 

 

NoviGlas

POSTANIMO PRIJATELJI