NOVI GLAS

Bijeljina – Zaključak okruglog stola: Neophodna izgradnja studentskog doma

Izgradnja studentskog doma u Bijeljini je neophodna jer bi se omogućilo kvalitetnije studiranje, a i ovo je grad koji se najbrže razvija, istaknuto je na okrugom stolu o toj temi, koji je održan na Pedagoškom fakultetu u Bijeljini.

Predsjednik Skupštine grada Bijeljina Aleksandar Đurđević rekao je da je od ministra za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđana Rajčevića dobio uvjeravanja da će budžetskim planom za narednu godinu biti planirana izgradnja studentskog doma u Bijeljini.

To je, naravno, tek neki prvi korak, a mi kao lokalna zajednica imamo druge obaveze koje moramo uraditi. Mislim da je lokalna zajednica, odnosno Direkcija za izgradnju i razvoj, uradila dvije verzije uslova – mini-projekat izgradnje studentskog doma i Gradska uprava treba da se opredijeli između te dvije verzije – rekao je Đurđević.

On je istakao da je na lokalnoj zajednici da odredi tačnu lokaciju, da lokacijske uslove i ostale potrebne dozvole i da napravi projekat, kao i da treba definisati šta se želi, sportska sala i koji broj studenata će moći da primi jer od toga zavisi finansiranje projekta.

Prema njegovim saznanjima, imovinsko-pravni odnosi nisu sporni, zemlja je jedan kroz jedan na gradu Bijeljina, tako da ne bi trebalo da bude problema za izgradnju u tom smislu.

Đurđević je istakao da o potrebi tog doma postoji apsolutni konsenzus, a studentima je zahvalio što su ga pozvali da diskutuje o ovoj temi.

Dekan Pedagoškog fakulteta Dalibor Stević rekao je da im je želja da grad dobije studentski dom jer je nekoliko hiljada studenata na neki način “zakinuto”, pa stanuju privatno, a manji broj je u Đačkom domu.

Želimo da grad Bijeljina dobije onakav studentski centar kakav zaslužuje jer je Bijeljina grad mladih i jedan od gradova koji se najbrže razvija, ne samo u Srpskoj, nego i šire – rekao je Stević i dodao da to ne bi bio samo smještaj već centar koji će okupljati studente.

Predstavnik studenata Pedagoškog fakulteta Katarina Tomanić rekla je novinarima da su nedostatak studentskog doma u Bijeljini studenti prepoznali kao veliki problem i kao lošu stavku upisne politike, a želja im je da povećaju studentski standard.

Okrugli sto organizovala je Mreža savjeta učenika Republike Srpske u sklopu projekta “Razvojna inicijativa za osnaživanje mladih” zajedno sa Studentskim parlamentom Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Okrugli sto je održan u sali za sastanke Pedagoškog Fakulteta u Bijeljini.

 

(srna)

Bijeljina

POSTANIMO PRIJATELJI

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .