NOVI GLAS

Uporedili smo cijene u Beču i Berlinu – Evo zašto je život skuplji u prestonici Austrije

“Na Berlin, nisam mislio na Berlin, ja sam mislio na Berlin, sa Berlincima” – čuveni stihovi legendarnog hita “Bajage i instruktora” možda najbolje mogu da oslikaju zbunjenost svakog Berlinca, ali i srpskog gastarbajtera zbog činjenice da je mnogo toga u glavnom gradu Njemačke jeftinije nego u Beču počevši od hjleba, mlijeka i jaja pa sve do automobila ili školovanja koje je u prestonici Austrije čak više nego duplo skuplje.

Ovo otkrovenje djelo je specijalizovanog sajta “Numbeo” prema kome su bečki restorani osjetno skuplji od berlinskih. Tako, recimo, cijena obroka u prosječnom restoranu u glavnom gradu Austrije je za 19 odsto veća nego u prestonici Nemačke. Razlika u cijeni pića je još izraženija.

Pivo kod bečkih ugostitelja je u prosjeku skuplje za skoro 15 procenata, a Koka-Kola ili Pepsi, vjerovali ili ne, za gotovo 40 odsto. Slična situacija je i u prodavnicama sa prehrambenim proizvodima koji su u prosjeku za sedam odsto više u Beču. Zanimljivo u Berlinu je skuplji pirinač, krompir, luk, paradajz, zelena salata, ali i jabuke i pomorandže.

Tek kad u Berlinu uđete u prevoz shvatite da je Njemačka veća ekonomska sila od Austrije pošto je u Berlinu skupljin i javni prevoz i gorivo i sat vremena čekanja u taksiju. Jedino je u Berlinu viša cijena taksi starta. Interesantno, da su u prestonici Austrije automobile u prosjeku skuplji za oko 15 procenata.

Najveću razliku života u ove dvije metropole osjećaju roditelji sa djecom pošto je briga o nasljednicima daleko povoljnija u glavnom gradu Njemačke. Berlinski vrtići i škole jeftiniji su duplo i više nego duplo u odnosu na bečke predškolske i školske ustanove. Očekivano nekretnine su nešto skuplje u Berlinu, ali baš toliko značajno. Recimo, cijena kvadratne stope , a ne metra u centru grada je za oko 30 odsto viša nego u prestonici Austrije.

Konačno, i ono od čega se živi je na strani Berlina – prosječna plata. Zapsoleni u glavnom gradu Njemačke u prosjeku zarađuju oko 340 evra više nego u Beču. Dovoljno da se mnogi jošš jednom izbeče na cijene u Austriji.

“Blic” detalnjo predstavlja uporednuu statistiku cijena u Berlinu i Beču koju je napravio specijalizovani sajt “Numbeo”. Cijene su ažurirane u septembru 2020. i predstavljene u evrima. U međuvremenu je zabilježeno poskupljnje od oko pet odsto u prosjeku.

 

(blic.rs)

Bijeljina

POSTANIMO PRIJATELJI

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .