NOVI GLAS

Brnabić: Poruka Kurtiju da je Srbija suverena, a takozvano Kosovo nije

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je sastanak u okviru Samita zapadnog Balkana u Tirani bio teži nego što je očekivala i da su neki koji su sastanak ispolitizovali, poput premijera samoproglašenog Kosova Aljbina Kurtija, dobili adekvatan odgovor na provokacije.

Ona je naglasila da je na Kurtijevu izjavu o tome kako “ne može više ovako da se sarađuje” nego u drugačijem formatu u kome su “Kosovo i Srbija jednaki partneri”, odgovorila da to nije moguće i da postoje velike razlike jer je “Srbija suverena država, a takozvano Kosovo nije”.

Rekla sam mu da je takve stvari najbolje ostaviti za dijalog – rekla je Brnabićeva novinarima u Tirani i dodala da je ponašanje Kurtija bilo u skladu sa njegovim manirom da “sve počinje od njega i nove administracije”.

Tokom rasprave na samitu, koji se odvijao iza zatvorenih vrata, Kurti je, prema saznanjima RTS-a, tražio da se revidira regionalni CEFTA sporazum, u kome bi samoproglašeno Kosovo bilo priznato kao država, a od premijera Srbije tražio priznanje kosovske nezavisnosti.

Brnabićeva ga je podsjetila da takozvano Kosovo nije članica UN i da ga ne priznaje pet članica EU.

Na Samitu su učestvovali predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija, predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev i albanski premijer Edi Rama.

 

(srna)

Bijeljina

POSTANIMO PRIJATELJI

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .