NOVI GLAS

Zbog zakona o radu – Poslodavci i sindikalci u Srpskoj ponovo u sukobu

Dok sindikalci u Srpskoj očekuju da će izmjene i dopune Zakona o radu RS biti usvojene već krajem ove godine, iz poslovne zajednice uzvraćaju da od toga vjerovatno neće biti – ništa.

U Savezu sindikata RS očekuju da u to zakonsko rješenje bude uvršteno odnosno preciznije definisano nekoliko bitnih poglavlja, a iz Unije udruženja poslodavaca RS poručuju da krucijalna pitanja uopšte ne treba otvarati.

Zanimljivo je da je radna grupa, sastavljena od sindikalaca, poslodavaca, resornog ministarstva i Inspektorata RS, već održala više od 10 sastanaka.

Sindikalci kažu da bi krajem ovog mjeseca trebalo da se održi završni sastanak, na kojem bi trebalo da bude utvrđen radni tekst izmjena i dopuna zakona, a koje bi, očekuju, trebalo da budu donesene već u četvrtom kvartalu ove godine.

Postojeći Zakon o radu RS stupio je na snagu u januaru 2016. godine, a u Savezu sindikata RS ističu da su potom analizirali primjenu njegovih odredaba te uočili brojne propuste. To bi sada, smatraju, trebalo ispraviti.

“Mi smo posebno potencirali da se razgraniči kolektivni ugovor od opšteg akta, jer po ovakvom zakonskom rješenju kakvo je sada poslodavac može samostalno da uređuje prava i obaveze radnika putem pravilnika. Mi tražimo da se to može isključivo raditi putem kolektivnih ugovora”, rekao je za “Nezavisne novine” Goran Stanković, generalni sekretar Saveza sindikata RS.

Pritom, u Savezu sindikata RS smatraju da bi u izmjenama ovog zakona trebalo preciznije definisati institut najniže plate na način da se tačno zna da nju čine koeficijent i cijena rada, a ne da u nju ulaze sva druga davanja.

I u konačnici, sindikalci očekuju da će se u izmjenema Zakona o radu kvalitetno precizirati oblast koja se odnosi na zaštitu prava radnika, na način da se njima obezbijedi mogućnost da se mogu direktno obratiti sudu, a ne da u tome imaju određena ograničenja.

S druge strane, Saša Trivić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS, ističe da se njihovi i stavovi sindikata značajno razlikuju.

“Sindikat pokušava da promijeni neke stvari koje utiču na prava, a dogovor je da se samo rješavaju tehnička pitanja, tako da tu nikakvog dogovora nema”, kaže on.

Prema Trivićevim riječima, poslodavci, u odnosu na Sindikat, imaju više prava da budu nezadovoljni nekim rješenjima u postojećem zakonu.

“Ako ćemo otvarati krucijalna pitanja, imamo mi više teških pitanja koja bi se mogla otvoriti nego Sindikat. Ja očekujem da se ove izmjene nikad ne usvoje, pošto su razlike očito tolike da je najvjerovatnije da do izmjena zakona neće ni doći”, rekao je Trivić za “Nezavisne novine”.

Iz Inspektorata RS rekli su nam da su predstavnici Republičke inspekcije rada kao članovi radne grupe za pripremu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu dali svoje sugestije na osnovu zapažanja i uočene prakse na terenu.

Kako dodaju, kao službenici koji zapravo najviše vremena provode upravo u komunikaciji s poslodavcima i radnicima i svakodnevno se bore za sprovođenje zakona, inspektori rada mogu dati vrlo kvalitetne i konkretne prijedloge za unapređenje zakonskih rješenja u ovoj oblasti.

“Sugestije Inspekcije rada odnosile su se na lakšu i bolju provodivost zakona, te preciznije i jasnije definisanje određenih odredaba i pojmova, jer smo se u praksi susretali s različitim tumačenjima, što i samim inspektorima otežava sprovođenje zakona. Očekujemo da će predložene izmjene rezultirati preciznijim uređivanjem prava i obaveza po osnovu rada i kvalitetnijom zaštitom radničkih prava”, kažu iz Inspektorata RS za “Nezavisne novine”.

 

(nezavisne)

POSTANIMO PRIJATELJI